Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Rešite problem sa nesanicom: Šest namirnica koje uspavljuju

Namirnice

Ako vas muči nesanica i danima ne možete da spavate, treba da znate da određene namirnice podstiču organizam na san.

U tom slučaju trebalo bi da ih jedete neposredno pre spavanja jer će vam pomoći da lakše utonete u san.

Evo koje namirnice su u pitanju:

Ovsene pahuljice

Iako je ovo omiljeni doruačk mnogima, činija ovsenih pahuljica pomoći će vam da lepše spavate jer ovas podstiče lučenje melatonina koji organizam postepeno uvodi u san.

Bademi

Šaka ovog orašastog voća će vam pomoći da zadremate očas posla. Bademi sadrže triprofan i magnezijum koji smiruju nervne i mišićne funkcije, kao i srčani ritam i time obezbeđuju miran i kontinuiran san.

Med

Jedna kašika meda pred spavanje smanjiće budnost i pomoći vam da imate siguran san. Pojedite kašiku proverenog meda sa čašom vode pre spavanja kako biste obezbedili sebi da mirno spavate. Osim za san, med je odličan saveznik dobrom imunitetu, pa ga možete koristiti i nakon buđenja.

Trešnje

Još jedna u nizu namirnica koja sadrži melatonin i ako se jedu redovno, uticaće na ciklus spavanja i obezbediti da imate normalan cirkadijalni ritam.

Crna čokolada

Dok je mlečna čokolada stimulans, crna čokolada utiče na lučenje serotonina, koji opušta telo i um i time utiče na kvalitet sna.

Ćuretina

Poslednja namirnica na ovom spisku koja sadrži triprofan, koji se pretvara u serotonin i melatonin bez kojih san ne bi bio moguć.

Preuzeto: objektiv.rs
Foto: Shutterstock
Tagovi:
Pročitajte još: