Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sami sabotiramo naš organizam: Ovakav doručak neprijatelj je imuniteta

Doručak

Da li znate da ponekad svoj imunitet nesvesno sabotirate? To se posebno odnosi na namirnice koje unosite, a zbog kojih ste kasnije podložniji sezonskim obolenjima.

Pogotovo je važno kako započinjete vaš dan. Ukoliko to činite unosom ključnih hranjivih materija dajete važnu podršku imunološkom sistemu, kaže dijetetičarka Lisa Mosković.

A ono što je važno prema njenom mišljenju je da damo prioritet raznim grupama hrane, uključujući proteine, ugljene hidrate, hranu bogatu vlaknima i protivupalnim mastima.

S druge strane, izostavljanje tih skupina hrane može da oslabi imunitet i da ima druge negativne posledice na celokupno zdravlje.

– Bilo koja kombinacija dodatih šećera i zasićenih masti, uključujući peciva, slatke žitarice ili prerađeno meso, može dovesti do iznenadnih promena energije, apetita, smanjene koncentracije, pa čak i promena raspoloženja tokom celog dana – ističe Mosković.

Za zdrav imunološki sistem savetuje da se ne oslanjate na hranu s visokim sadržajem šećera ili masnu hranu.

– U redu je povremeno uživati u mafinu ili slanini, ali ako želite svoje telo da zadržite jakim, neka doručak ipak bude nešto hranjiviji – zaključila je.

Tagovi:
Pročitajte još: