fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sok ujutru? Može, posle doručka

Skorašnje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Prinston ukazalo je da konzumacija voćnih sokova (i slatkiša uopšte) na prazan stomak negativno utiče na crevnu floru i celokupan metabolizam.

Mnogi imaju običaj da na prazan stomak popiju sok od pomorandže i slično. Ukoliko popijemo sok na prazan stomak, pre nego što doručkujemo, voćni šećeri, glukoza i fruktoza, brzo stižu do tankog creva. Međutim, nakon perioda u kojem nije uzimana hrana, tanko crevo nije u stanju da preradi unetu fruktozu, tako da taj šećer dospeva u debelo crevo. Kad se to desi, fruktoza dolazi u kontakt sa “dobrim bakterijama” koje nisu u stanju da prerade taj šećer. U celini, to loše utiče na crevnu floru i zdravlje uopšte.   
Istraživači su došli do ovih zaključaka eksperimentom na miševima, koje su hranili mešavinom podjednake količine glukoze i fruktoze. Potom su pratili kako se šećeri prerađuju u njihovom digestivnom traktu. 
I tu je ovo istraživanje našlo nešto novo. Dok su ranija istraživanja ukazivala da jetra prerađuje šećer, u ovom istraživanju je utvrđeno da se 90% fruktoze svari već u tankom crevu. Međutim, tanko crevo to ne može da obavi ukoliko pre unosa šećera nije uneta neka druga hrana. Kod miševa kod kojih su glukoza i frutoza unete nakon obroka, tanko crevo ih je preradilo kako treba.  
Po rečima vođe ovog istraživanja, prof. dr Džošua Rabinovica, ovo istraživanje potvrđuje vrednost tradicionalnih saveta u ishrani: da slatkiše (uključujući i voće) ne treba konzumirati pre jela, nego posle jela, ali, naglasili su istraživači, samo u umerenim količinama. “Jer, postoji suštinska fiziološka razlika u tome kako se prerađuju male količine šećera, i kako se prerađuju velike količine šećera”, prokomentarisao je prof. Rabinovic.

Savet istraživača, ukratko: 
Konzumirajte slatkiše u umerenim količinama nakon obroka i nemojte da pijete zaslađene napitke odvojeno od obroka.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: