Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Somborac zaslužan za ozelenjavanje grada

Čihaš Bene

Rođen u naseljenom mestu Doroslovo, 1853. godine, Čihaš Benjamin Bene, bio je sin seoskog lekara dr Jozefa Čihaša. Sa svojih 12 godina ostaje bez oca, te preudajom majke seli se za Sombor. Školovao se u tri grada. Osnovnu i srednju školu završio je u Baji i Pečuju, dok je studije prava završio u Pešti.

U svoj rodni grad vratio se nakon odbranjene doktorske disertacije, a 1885. godine, oženio se sa Anom Falcione.

Na mestu gradskog pravobranioca, Čihaš Bene nalazio se punih 8 godina. Na izborima za gradonačelnika, 1887. godine, protivkandidata Ferdinanda Falcionea pobedio je sa svega dva glasa razlike, što mu je omogućilo mandat na čelu Grada u trajanju od 6 godina.

Za vreme njegovog rukovodstva Somborom, urađene su velike kapitalne stvari. Osnovana je Trgovačka akademija, počeli su radovi na popločavanju kolovoza, regulisan je tok rečice Mostonge, podignuto je zdanje Finansijske uprave. Najveći pečat njegove vladavine je ozelenjavanje gotovo svih slobodnih prostora, a u svoj projekat uključio je građane, te im je po sniženim cenama obezbedio sadni materijal.

Čihaš Bene je bolovao od tuberkoloze, ali to ga nije omelo da istraje u nameri da Sombor postane grad zelenila. On je imao cilj njegov grad bude mesto parkova i drvoreda. Svakog jutra obilazio je radove na sadnji, a vodio je i ličnu evidenciju o mladim sadnicama koje su posađene na više lokacija. Zbog jake zime, 1888. godine, uništeno je mnoštvo mladih sadnica voćaka, nakon čega je pokrenuo akciju za obnovu i uvećanje voćnjaka, te su na taj način prodavane građanima po izuzetno niskoj ceni. Zahvaljujući njegovoj upornosti, viziji i volji, promenjeno je estetsko lice i urbani karakter Sombora.

Preminuo je u avgustu 1893. godine, u 41. godini života od tuberkoloze.

U periodu od 1978. do 1991. godine, gradsko komunalno preduzeće nosilo je ime Čihaš Bene, a danas u Somboru postoji ulica nazvana po njemu.

Tagovi:
Pročitajte još: