fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Teško zaspite, a ustajete umorni? Isprobajte pravilo 3-2-1! Stručnjaci otkrivaju zašto su 15, 30 i 90 minuta ključni

Spavanje

S godinama, većina ljudi odvaja mnogo više vremena za spavanje i uživa u tome da se rano ušuška u krevetu sa omiljenom knjigom. Ipak, ponekad se desi da “san neće na oči” čitavu noć.

Nikola Eliot, jedna od osnivača NEOM organskih proizvoda, tokom dvadesetogodišnjeg rada naučila je mnogo o najvažnijim stvarima za kvalitetan život: spavanju, stresu, energiji i raspoloženju. Svoja znanja sabrala je u knjizi “Četiri načina da budete dobro”, gde između ostalog, daje savete o tome kako da postignete kvalitetan san. Ona tvrdi da bi trebalo da pratite 11 zlatnih pravila, koja su osmislili članovi NEOM tima i savetnik za san Nik Viton. Među njima je i pravilo 3-2-1, koje vam definitivno može pomoći da lakše zaspite.
Šta je pravilo 3-2-1?

To je, zapravo, uvođenje jedne veoma jednostavne rutine, ali potrebno je malo vremena da se na nju naviknete. Počinje tri sata pre nego što odete na spavanje: tada ne bi trebalo da jedete bilo šta niti da pijete alkohol. Voda i čaj su dozoljeni. Kada ranije jedete, ostavljate više vremena telu da stabilizuje šećer u krvi pre spavanja. Nakon toga, dva sata pre spavanja treba da prestanete sa svim poslovima ili treniranjem. Vežbe su veoma korisne, naročito za one koji dan provode na stolici, ali smestite ih u raspored negde ranije tokom dana. One utiču na lučenje endorfina, koji umnogome otežava da utonete u san. Na kraju, jedan sat pre spavanja, ne treba da koristite uređaje kao što su telefon, kompjuter, tablet i televozor, a poželjno je i da prigušite svetlo u sobi. Svetlost šalje signale mozgu da bi trebalo da ostane u budnom stanju, i zato vam je teže da zaspite.

Nikola objašnjava u svojoj knjizi da ovo pravilo dovodi do toga da imate osećaj kontrole nad svojim životom. Takođe, pomaže i da smanjite nivo stresa. Možete da primetite pozitivnu promenu u raspoloženju ako prekinete borbu sa nesanicom i počnete da tonete u san vrlo brzo nakon što dotaknete krevet.

“Možda će vam se činiti da nemate vremena za ovu rutinu i da je to još jedna “obaveza”, ali to je samo znak da vam zapravo treba ovo pravilo”, objasnila je Nikola.

Stručnjaci o nesanici i pravilima za kvalitetan san

11 zlatnih pravila za bolji san

Idite u krevet uvek u isto vreme, čak i kada je vikend.
Dužina sna treba da bude povezana sa ciklusima od 90 minuta. Možete da spavate sedam i po sati, devet sati ili deset i po sati, među kojima postoji razmak od 90 minuta.
Nemojte odlagati alarm.
Odvojite svako jutro pola sata za sebe, da se razbudite.
Uhvatite najmanje jedan sat direktne sunčeve svetlosti pre podne.
Krećite se bar pola sata u toku dana.
Držite se večernje rutine i pravila 3-2-1.
Odvojite 15 minuta za opuštanje u bilo kom trenutku tokom dana.
Sklonite digitalne uređaje iz spavaće sobe i zamračite je koliko možete. Temperatura neka bude između 16 i 19 stepeni.
Jedite tri oborka u toku dana.
Poslednju kafu u toku dana popijte pre podne.

Tagovi:
Pročitajte još: