Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Večita dilema: Da li jaja zaista izazivaju povišeni holesterol?

Jaja

Postoje mnoga istraživanja koja ispituju uticaj žumanca na razvoj arterioskleroze, jer je poznato da je žumance namirnica veoma bogata holesterolom. Tačnije, jedno jaje ima čak 200 miligrama holesterola, što ga svrstava u namirnice najbogatije holesterolom, kaže endokrinolog Tijana Dangubić i objašnjava kako jaja utiču na povišene masnoće u krvi.

– Dokazano je da je jaje bogato mono i polinezasićenim masnim kiselinama koje su veoma korisne i koje u stvari utiču na povećanje dobrog holesterola. Ove masne kiseline se inače nalaze i u avokadu, maslinovom ulju i koštunjičavom voću. Sa druge strane jaja su bogata i proteinima, gvožđem, karotenoidima, vitaminom B12, selenom i holinom koji su veoma korisni za funkciju našeg organizma – objašnjava Dangubić.

Koliko jaja?

Kada je reč o tome koliko jaja nedeljeno je zdravo jesti, Heart Foundation preporučuje da pacijenti koji imaju dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, a normalne vrednosti masnoća u krvi, mogu da uzimaju i više od šest jaja nedeljno, dok se ranije smatralo da ne treba jesti više od tri žumanca nedeljno. Međutim, veoma je bitan način na koji se ona spremaju.

Najbolje je da se jaja ne peku nego kuvaju, a naročito da se ne jedu sa prostim ugljenim hidratima, nego da se konzumiraju uz zdrave namirnice kao što su povrće i integralni hleb koji su bogati vlaknima. Takođe je bitno i koliko se soli stavlja tokom njihove pripreme – savetuje endokrinolog.

Šta kad imate povišen holesterol?

Postoje individualne razlike kod ljudi u smislu absorbcije holesterola i zato se ne može svima davati ista količina žumanaca, nego je neophodan individualan pristup u preporukama, dodaje dr Dangubić.

– Osobama koje imaju povišen nivo holesterola dozvoljeno je da uzimaju do 300 mg holesterola dnevno i njima je neophodan ograničen unos žumanca na najviše tri žumanca nedeljno, jer, kao što smo rekli, samo jedno žumance ima 200 mg holesterola – preporučuje endokrinolog.
Birajte organska jaja koja imaju čak četiri puta više omega 3 masnih kiselina i takođe su bogata i cinkom, selenom, beta karotenoidima i vitaminima A, D, E, K I B12, za razliku od jaja koja nisu sa organskih farmi, poručuje endokrinolog.

Tagovi:
Pročitajte još: