Vežbe s kettlebellom za savršeno telo

Iako prvi počeci kettlebella navodno dosežu u daleki 18. vek i zemlja porijekla je Rusija, danas gotovo ne postoji osoba koja ne zna za što služi ovo čudesno “zvono”. Vežbe s kettlebellom sve su popularnije i gotovo su neizostavni deo svakog ozbiljnijeg treninga.

Na Univerzitetu Wisconsin-La Crosse 2013. godine provedeno je istraživanje u sklopu kojega su se ispitivali učinci treninga na kettlebellu. U istraživanju su učestvovale žene i muškarci  od 19 do 25 godina i svi su bili iskusni u treningu snage. Ispitanici su imali i prethodnih iskustava u izvođenju zahtevnih aerobnih treninga. Nakon osam nedelja treninga s kettlebellima rezultat je bila, čak 70 posto poboljšana snaga ispitanika, a aerobni kapacitet povećan im je za 13,8 posto. Nakon redovnih treninga s kettlebellom dovešćet se u bolju formu, pojačati snagu, oblikovati telo, ukloniti potencijalne kardiovaskularne poteškoće i biti pokretljiviji.

 Ako želite sagoreti što veći broj kalorija za što kratko vreme onda je kettlebell swing ono što vam je potrebno i ne treba da tražite dalje.

Kettlebell je onaj simpatični mali teg sa ručkom uz pomoć koga ćete sa kratko vreme sagoreti neverovatan broj kalorija. Ovaj način vežbanja je savršen za sve one žene koje balansiraju između posla i porodice, ali nikako ne žele da zapostave ni svoj fizički izgled i formu.

Ako ste do sad uglavnom fokusirali na kardio vežbe, a zapostavljali ste vežbe za jačanje ovim vežbama sa tegom treba da pristupite sa određenom dozom opreza. Veoma je važno da počnete polako, sa svega 50 zamaha i polako povećavate dok ne dođete do 300, a i kad dostignete željenih 300, nakon svakih 50 zamaha obavezno napravite pauzu.

Stanite u početni stav nogu raširenih u širinu ramena, dok su prsti na nogama malko okrenuti prema vani, teg je na podu, ispred vas. Sagnite se da ga uzmete kolena blago povijenih i krenite sa zamahivanjem.

Zamahujte tegom prema nazad, između nogu, a telo spuštajte u lagani čučanj, kao da želite seti na stolicu, a zatim zamahnite tegom prema napred, podignite ga u visinu ramena, brzo se ispravite i ponavljajte.

Ne podižite teg više od visine očiju i nikako ne savijajte leđa kad podižete teg prema gore.

Rezultati

Neka istraživanja su pokazala da ovom vežbom za svega jedan minut sagorite 15-20 kalorija, što znači da ćete za pet minuta i 50 zamaha sagoreti 100 kalorija.

Da biste dostigli cilj od sagorenih 1.212 kalorija potrebno je da u sat vremena uradite 250-300 zamaha tegom koji teži između 9-16 kilograma.