Vitamin D efikasniji od vakcina

Ako bi naučnici otkrili nešto što deluje bolje od vakcina u sprečavanju gripa, da li biste to ignorisali? Veoma ozbiljno kliničko istraživanje pokazalo je da je vitamin D 800 % efikasniji od vakcina u sprečavanju infekcije virusom gripa kod dece.

Kliničko ispitivanje koje su sproveli Micujoši Urašima i kolege sa Odseka za molekularnu epidemiologiju Katedre za pedijatriju Jikei medicinskog fakulteta u Tokiju, utvrdilo je da je vitamin D izuzetno efikasan u sprečavanju infekcije virusom gripa kod dece. Istraživanje je objavljeno u martovskom broju uglednog časopisa American Journal of Clinical Nutrition (March 10, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.29094)
Istraživanje je uključilo 334 dece; polovini grupe je svakog dana davano 1200 IJ vitamina D, suplementa koji se prodaje kao vitamin D3 (prirodni, za razliku od D2,koji je sintetički).
Tokom četiri meseca koliko je trajalo ispitivanje, 31 od 167 dece u placebo grupi (kontrolnoj grupi) dobilo je grip, dok je u grupi od 168 dece koja su dobijala vitamin D grip dobilo samo 18-oro dece. To znači da je vitamin D uticao na apsolutno smanjenje od skoro 8 procenata.

Prema najnovijim naučnim saznanjima, vakcinama protiv gripa postiže se 1 posto smanjenja simptoma gripa.

To znači da je vitamin D 800% efikasniji od vakcina u sprečavanju infekcija virusom gripa kod dece.

Još jedan fascinantan rezultat tog ispitivanja bio je sledeći: ako bi se iz grupe isključila deca kojoj su njihovi roditelji već davali vitamin D, i kada bi se posmatrala samo deca koja su ušla u ovo proučavanje a da im nije ranije davan vitamin D, rezultati bi bilo još bolji jer bi pokazali da je vitamin D smanjio relativni rizik od infekcije za gotovo 66 %.
Drugim rečima, šestoro od desetoro dece koja bi inače statistički gledano dobila grip, bilo je zaštićeno suplementima vitamina D.

Ova studija otkrila je i sledeće: vitamin D je snažno potisnuo simptome astme. Kod dece kojima je ranije bila dijagnostikovana astma, 12 od onih koji nisu primali vitamin D doživelo je astmatični napad. Ali, u grupi koja je primala vitamin D, to se dogodilo samo kod dvoje dece.
Iako je uzorak za ovo istraživanje bio relativno mali, on ipak daje značajnu naznaku da vitamin D može biti snažno sredstvo za sprečavanje astme.
Dakle, ako znamo da vitamin D3 ima tako jak uticaj na sprečavanje gripa – koji je 800% bolji od efekta vakcina, zar ne bi trebalo da lekari i ministarstva zdravlja preporučuju uzimanje vitamina D pre nego što dođe sezona gripa?

Preuzeto: Zdravahrana.com