fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vrsta hrane koja podiže rizik od dijabetesa: Savet endokrinologa šta da izbegavate, a šta baš da radite

Sećer

Dijabetes je danas jedna od najčešćih hroničnih bolesti koja može da ima teške i fatalne posledice. Vezuje se i za druge zdravstvene tegobe, kao što je visok krvni pritisak. U Srbiji oko 770 hiljada ljudi ima dijagnostikovan dijabetes, ali se veruje da je broj obolelih i onih koji nemaju potvrđenu dijagnozu zapravo mnogo veći.

I dok je genetska predispozicija u nekim slučajevima odlučujući, nepobediv faktor, dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih koraka koji bi mogli značajno da smanje rizik od razvoja dijabetesa i pomognu vam da živite duže i zdravije.

Hrana broj 1 koju treba izbegavati

Endokroinolozi tvrde kako vam jedna vrsta hrane praktično garantuje dijabetes ako je konzumirate preterano u dužem vremenskom periodu, a to su namirnice pune rafinisanog šećera. Takva hrana i piće mogu dovesti do insulinske rezistenicije, koja je ključni faktor u razvoju dijabetesa. Zato je izbacivanje proizvoda punih dodatih šećera prvi i veoma važan korak u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa.

Iako vam povremeno konzumiranje nekog slatkiša ili zaslađenog pića neće mnogo naštetiti, problem nastaje ako to postane svakodnevna navika, pogotovo ako u porodici imate istoriju dijabetesa.

Gde sve ima rafinisanog šećera?

Prerađeni šećer nalazi se u brojnim proizvodima, od konzervisanog voća i mlečnih dezerata do raznih peciva i poslastica. Bolja varijanta koja može da napravi veliku raziliku jeste konzumiranje pravog voća ili orašastih plodova za užinu. Proveravajte sastojke čak i na proizvodima u kojima mislite da sigurno nema šećera, poput preliva za salatu i gotovih ovsenih kaša.

Hrana koja podiže rizik od dijabetesa
Foto: Profimedia Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Stručnjaci preporučuju da iz ishrane izbacite i prerađene ugljene hidrate i zasićene masti, koje se najčešće nalaze u belom hlebu, instant žitaricama i prženoj hrani. To će vam pomoći da popravite celokupno zdravlje i smanjite rizik od razvoja dijabetesa. Umesto navedene štetne hrane, lekari preporučuju što više svežeg povrća, vlakana i nemasnih proteina.

U faktore koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa stručnjaci navode i sedelački način života. Potrudite se da imate najmanje 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Radite šta god vam odgovara – šetajte, vozite bicikl, trčite, igrajte tenis, planinarite…

Tagovi:
Pročitajte još: