fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zagrevanje pre treninga je veoma bitno, evo i zašto?

Zagrevanje se smatra veoma bitnim jer njime pripremamo organizam na ono što sledi odnosno na fizički napor. Dokazano je da zagrevanje znatno smanjuje mogućnost povreda jer se telo postepeno privikava na napor. Ukoliko bi odmah počeli sa jakim treningom mogućnost povreda bi bila ogromna, odnosno, postojala bi jako mala šansa da neće doći do povreda.

Zagrevanje je vrlo širok pojam i svako ima neki svoj način zagrevanja.
Neki džogiraju, negi se razgibavaju, neki rade vežbe veoma slabim intenzitetom ali u svakom slučaju bitno je da zagrejemo mišiće, postepeno podignemo puls i spremimo organizam za fizički napor. Bez obzira koliko jak trening nameravate da odradite ne smete izostaviti zagrevanje, ono je bitno i kod treninga sa najmanjim intenzitetom.

Pre nego što objasnimo zašto je zagrevanje jako bitno treba napomenuti da je potrebno zagrejati celo telo ali posebno grupu mišića koju nameravate da radite tog dana. Ako ne trenirate neku posebnu grupu mišića svejedno radite zagrevanje za celo telo.

ŠTA DOBIJAMO ZAGREVANJEM?
-Zagrevanje podiže temperaturu mišića što značajno povećava elastičnost mičića i omogućava znatno povečanje samog intenziteta treninga.
-Ubrzava se protok kiseonika ali i krvi. Na ovaj način možete podneti mnogo veće napore jer krv i kiseonik mnogo lakše ‚‚putuju‚‚ kroz vaš organizam
-Zglobovi postaju pokretniji.
-Znatno smanjena mogućnost povrede tokom treninga.

Preuzeto: Fitneskutak.com

Tagovi:
Pročitajte još: