Završna testiranja na postrojenju za preradu otpadnih voda u Vrbasu

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu, vredno 25 mil EUR, jedna je od navećih investicija u Srbiji, koju finansira Evropska unija.U toku su završna testiranja opreme, a sistem će u punom kapacitetu prečišćavati otpadne vode za domaćinstva i industriju opština Vrbas i Kula.

  • Vlada je lokalnoj samoupravi u Vrbasu preusmerila 50 miliona dinara za funkcionisanje centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda i očekuje se da lokalna samouprava u narednim mesecima preuzme upravljanje ovim postrojenjem – rekao je predsednik opšine Vrbas Milan Glušac. Radovi na izgradnji privedeni su kraju, a puštanjem u rad digestora za preradu mulja u suvu materiju povećana je proizvodnja biogasa koji se koristi na samom postrojenju i predstavljaće značajnu uštedu.
    Biogas se koristi za grejanje u okviru samog postrojenja, a nadležni očekuju da će na proleće, kada ne bde bilo potrebe za grejanjem moći i da se proizvede određena količina električne energije.Glavni uslovi za puštanje u rad prečistača, kada je količina otpadnih voda u pitanju, tokom 2019. godine samo delimično su ispunjeni. Prečistač, prema rečima nadležnih trenutno funkcioniše nivou od 27% od kapaciteta postrojenja.
    Izvor:eKapija