Zbogom začepljenim sinusima – rešenje u 4 koraka!!

Začepljeni sinusi znaju da budu jako neprijatna pojava, pogotovo u zimskim danima kada okolo haraju virusi. Jednostavno, zima je doba godine koje nije baš u najboljim odnosima sa stanjem vaših sinusa.

Začepljene sinuse prati glavobolja i vrlo često oslabljeno čulo mirisa, poteškoće sa govorom i otežano spavanje. Većina nas je do sada uglavnom posezala za sprejevima za nos, ali ako niste ljubitelj ovakvih sredstava, postoje potpuno prirodni načini da se rešite ove nelagodnosti.

U današnjem tekstu otkrivamo vam 4 jednostavna rešenja za začepljene sinuse.U pitanju su jednsotavne masaže lica koje možete da radite sami!

Zamislite zimu u kojoj nema šmrkljana, curenja nosa i tona iskorišćenih papirnih maramica!

nos

Postoji mnogo uzroka za začepljene sinuse, a mi ćemo navesti 4 najčešća:

Rinitis – Upala nosne šupljine – alergijska ili nealergijsa.

Prehlada/virus – Virus koji izaziva kijanje, curenje nosa i glavobolju.

Infekcija sinusa – Jako česta pojava.

Alergije – Ukoliko mislite da je uzrok začepljenja sinusa alergija, trebalo bi da se posavetujete sa stručnjakom.

Evo i korisnih saveta kako da otčepite blokirane sinuse:

1. Sedite tako da vam trup i glava zauzimaju ugao od 45o u odnosu na donji deo tela. Okrenite glavu u jednu stranu pa masirajte sternocleidomastoid – mišić koji se proteže od uha niz vrat do spoja ključnih kostiju. Masirajte tako što ćete prstima povlačiti preko mišića odozgo na dole. Ponovite pokret 5 puta, a zatim pređite na drugu stranu.

2. Koristeći kažiprst nađite mesto spoja koščastog i mekog hrskavičavog dela nosa. Pređite prstom preko mosta nosa dok ne naiđete na tačku spoja, osetićete je pod prstom. Fokusirajte se na tu tačku i počnite da je masirate laganim, ali čvrstim kružnim poretima na jednu, pa na drugu stranu nekih 20-30 sekundi. Zatim spojite kažiprst i srednji prst i nežno masirajte srane nosa praveći poteze od vrha nosa ka obrazima. Ovim masažama ćete osloboditi sinuse pristiska.

3. Kažiprstom nađite centralni deo orbitalnog luka oka (prevoja oka), pa namestite prste tik iznad na samu čeonu kost i masirajte kratkim kružnim pokretima naizmenično smanjujući i povećavajući pristisak. Neka i ova masaža traje 30ak sekundi.

4. Koristeći obe ruke pronađite centar čela, a zatim prstima polako povlačite ka spolja masirajući i ovu regiju.

Kako da sprečite začepljenje sinusa – korisni saveti:

1. Nemojte pušiti – Dim cigareta može da nadraži sluzokožu sinusa i pogorša stanje, zato ako ste pušač, ostavite cigare na neko vreme, a poželjno je i zauvek. Ako ste nepušač, izbegavajte zadimljene prostorije.

2. Zdrava ishrana je najbolji put ka jakom imunitetu, a jak imunitet znači bolju otpornost na sezonske viruse.

3. Redovna fizička aktivnost je uz pravilnu ishranu najbolji preduslov za dobro zdravlje i jak imunitet.

4. Pijte dovoljno vode – Nedostatak vode u organizmu i dehidratacija može da izazove brojne zdravstvene probleme od kojih su jedan i zapušeni sinusi.

5. Perite ruke redovno pogotovo u sezoni prehlada i gripa.

6. Održavajte čistoću doma – Redovnim usisavanjem i brisanjem prašine eliminišete potencijalne okidače za zapušene sinuse.

 

Preuzeto: Mogujatosama.rs