“Život na Marsu je nemoguć”

Mars se smatra primarnom metom kada je reč o potrazi za vanzemaljskim oblicima života. Ipak, nedavno istraživanje pokazalo je da je Crvena planeta toliko suva da ne postoje šanse da bi na njoj mogao da opstane život. Dokazi pokazuju da je Mars pre tri milijarde godina bio vlažan i nastanjiv. Ipak, poslednje istraživanje potvrdilo je da je njegovo okruženje danas izuzetno suvo”, rekao je Kristijan Šreder sa Univerziteta u Stirlingu u Velikoj Britaniji, vodeći autor istraživanja u saopštenju.
Koliko je Mars suv?
Podaci koje je sakupio rover Oportjuniti pokazali su da je vreme erozije kamenja iz ravnice Meridijani danas 10 do 10.000 duže zbog nedostatka vode na toj planeti, piše portal Natureworldnews.com.

“Da bi opstale, životne forme u oblasti koju smo istraživali morale bi da nađu vlažne džepove duboko ispod povšine, smeštene daleko od ravnice Meridijani”, objasnio je Šreder.

“Stepen vlažnosti u Marsovoj atmosferi daleko je manji od vlage koja je prisutna u najsuvljim mestima na Zemlji. A svi znamo da je voda neophodna za opstanak života”, dodao je.

IB Times navodi da nedostatak rđe na meteoritima na Crvenoj planeti ukazuje na to da sušni period na Marsu traje već nekoliko miliona godina.

Prethodna istraživanja su pokazala da, ukoliko su se neki oblici života pojavili na Marsu, to je moglo da se dogodi u prvih milijardu godina od njegovog nastanka. Njegovo sadašnje stanje, međutim, ukazuje na to da je suvoća planete mogla da prouzrokuje njihovo istrebljenje.

 

Preuzeto: B92.rs