Znojenjem gubimo ovaj važan mineral

Kako su tokom leta velike vrućine, normalna reakcija organizma jeste znojenje. Pored vode koju gubimo iz tela, isto tako gube se i minerali, a jedan od njih je kalijum.

Zbog činjenice da naše telo tokom velikih vrućina, pojačano gubi vodu i minerale, moramo se pobrinuti da to nadoknadimo i telu obezbedimo normalno funkcionisanje.

Kalijum je mineral koji je veoma bitan za pravilno funkcionisanje tkiva poput nervnog, srčanog i mišićnog.

Veoma je važan elektrolit. Utiče na kontrakciju mišića, srčani rad, rad bubrega i jako je bitan u sintezi proteina. Takođe, kalijum je odgovoran za održavanje koselo – bazne ravnoteže u krvi i tkivima.
Sve je više naučnih dokaza da je kalijum veoma značajan za pravilno funkcionisanje organa.

Posebno se izdvaja uticaj kalijuma na:

1. Krvni pritisak

Kalijum utiče na izlučivanje natrijuma iz organizma urinom i sprečava da se natrijum iz hrane i pića resorbuje u organizam. Zato je jeko bitno da se sa unosom velike količine natrijuma, koji svakako nije dobar, pojačano konzumira i kalijum.

2. Kosti

Kalijum sprečava gubitak kalcijuma iz kostiju i tako pozitivno utiče na očuvanje koštane mase.

3. Bubrege

Ovaj mineral štiti bubrege od formiranja peska i kamenja. Ako su bubrezi zdravi, koncentracija kalijuma u krvi će biti u ravnoteži, a ukoliko bubrezi ne rade pravilno, koncentracija kalijuma će rasti i narušavaće se kiselo – bazna sredine, što dovodi do nepravilnog rada srca, mišića i sprovođenja nervnih impulsa.

Slabost, umor, grčevi u mišićima i ometanje u disanju, pokazatelj je da vam verovatno nedostaje kalijum u organizmu.

Banane, svima su dobro poznat izvor kalijuma, međutim postoji i drugo voće i povrće bogato ovim mineralom, kao što su spanać, lubenica, batat i avokado.
Lubenica, odlična za hidrataciju, sadrži obilje vitamina C, B6 i magnezijum. Sadrži 14% preporučene dnevne doze kalijuma.

Spanać, pored gvožđa kojeg ima u ozobilju, kalijum je veoma zastupljen u ovom povrću. Jedna šolja spanaća zadovoljiće 12% dnevne potrebe za kalijumom.

Koliko je avokado bogat kalijumom, govori i to da samo polovina avokada sadrži 10% preporučene dnevne doze kalijuma.
Batat ili slatki krompir, izuzetno bogat betakarotenom i fantastičan za očuvanje mišića, zadovoljiće 12% preporučene dnevne doze kalijuma, ako pojedete jedan sredi pečen batat.

Preuzeto: gradskeinfo.rs