fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

5 alkalizujućih napitaka

Pošto tokom noći pravimo pauzu u varenju, otpadne materije od prethodnog dana ulaze u sistem za eliminaciju. Zato je organizam ujutru prilično kiseo. Zbog toga su preporučljivi alkalizujući napici.

I mala količina alkalzujućih napitaka ujutru pomoći će organizmu da smanji kiselost, pospanost, ukočenost i bolove u mišićima i neke druge stvari koje često osećamo ujutru neposredno po buđenju i nam povrati osećaj svežine. Ovi napici deluju veoma brzo.

1. Jabukovo sirće. Najbrža i najjednostavnija opcija. Ako možete da nađete nefiltrirano, nerafinisano jabukovo sirće (ono koje se kupuje u prodavnicama po pravilu je filtrirano ili rafinisano), još bolje. Naspite kašičicu jabukovog sirćeta u čašu sveže vode i popijte. Ubrzava varenje, ublažava glavobolju, smanjuje bol u mišićima.

2. Zeleni smuti. Ubacite u blender glavicu zelene salate, 1 cm oljuštenog svežeg đumbira i pola krastavca i dobro izmiksajte. Napitak koji dobijete, osim što je alkalizujući, bogat je magnezijumom, vitaminom C i drugim mikronutrijentima. Povoljno utiče na proces varenja, smanjuje upale, ukočenost i bolove u mišićima. 

3. Spirulina smuti. Ubacite u blender 2 šolje spanaća, tanji kolut svežeg đumbira, pola kašičice spiruline u prahu. Ovaj napitak je niskoglikemijski, bogat proteinima, vitaminima B grupe, C, gvožđem i kalijumom.

4. Ljuti alkalizator. Napitak od limuna, ljute aleva paprike i jabukovog sirćeta izuzetno je alkalizujući. Ljuta papričica podstiče metabolizam, smanjuje upale i bol, a daje organizmu podsticaj sličan kao kafa. Limun je izuzetno alkalizujući. U šašu vode nacedite jedan limun, navrh kašičice ljute aleve paprike, kafenu kašičicu jabukovog sirćeta i promešajte. Ovo je pravi jutarnji alkalizujući tonik za energiju.

5. Napitak đumbir-limun. Ako, osim alkalizovanja, hoćete da podstaknete rad organa za vvarenje, napravite napitak od đumbira, limuna i jabukovog sirćeta. Sva ova tri sastojka blagotvorno deluju na organe za varenje. Đumbir ublažava mučninu, nadimanje i zatvor i može da ublaži bolovve u zglobovima ili glavobolju. U kombinaciji sa limunom i jabukovim sirćetom, deluje izuzetno podsticajno na proces varenja.

S obzirom da su neki od ovih napitaka prilično jaki i mogu da nadraže osetljiv želudac, dobro bi bilo da doručkujete neposredno nakon što ih popijete.

Preuzeto: Zdravaishrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: