Ako se pitate: Koji vitamini i minerali su svakodnevno potrebni vašem telu?

Odrasli imaju različite potrebe kada su u pitanju vitamini i minerali. Na primer, odgovarajuća količina kalcijuma može pomoći u uklanjanju osteoporoze kod žena.Vitamin D, koji pomaže vašem telu da uzima i koristi kalcijum, takođe pomaže u sprečavanju gubitka kostiju i lomljenih kostiju kod starijih odraslih osoba.

Ponekad je teško tačno znati šta vam je potrebno. Ali ako imate uravnoteženu ishranu,verovatno ste u redu. Ako ste još uvek zabrinuti, predlog je da konsultujete svog lekara, koji vitamini i minerali mogu da vam pomognu.

Potrebni vitamini i minerali:

Kalcijum

Poznat po ulozi koju igra u stvaranju jačih kostiju, kalcijum se nalazi u mlečnim proizvodima poput mleka i jogurta. Žene – posebno oni koji verovatno imaju osteoporozu – mogu razmišljati o uzimanju dodataka kalcijuma.

Vitamin D

Ovaj vitamin, koji telo proizvodi usled sunčeve svetlosti, pomaže vam da apsorbujete kalcijum i fosfor, tako da je vitamin D  ključ za zdrave kosti i zube. Suplementi mogupomoći da se smanji verovatnoća gubitka i preloma kostiju.

Vitamin B12

Ovaj vitamin  je važan za održavanje krvnih zrnaca i nervnih ćelija zdravim. Starenje utiče na to koliko uzimate i koristite vitamin B12  iz namirnica, pa ako imate preko 50 godina, verovatno je najbolje dobiti vaš B12 od suplemenata određenih namirnica kao što su žitarice, meso, mleko sa niskim sadržajem masti i riba.

pastrmska u sosu

Foto: Profimedia

Folat

Folati pomažu u sprečavanju anemije, naročito pre i za vreme drugog stanja kod žena. Spanać, pasulj, grašak, pomorandže, utvrđene žitarice i obogaćeni hleb sadrže folat udovoljnim količinama.

Vitamin B6

Vitamin B6 pomaže vašem metabolizmu i imunološkom sistemu. Nalazi se u žitaricama, proizvodima od soje, mesu i celim zrnima.Vašem telu su potrebni još i ovi vitamini i minerali:

Vitamin C

Prva asocijacija-pomorandže, zar ne? Kao i crvena i zelena paprika, zajedno sa drugim povrćem i plodovima sadrže dosta vitamina C. Može vam pomoći da zaštitite od katarakte, pomognete zarastanje rana i eventualno smanjite šanse da imate određene vrste karcinoma.

Magnezijum 

Između ostalog, magnezijum pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska, radamišića i nivoa šećera u krvi. Takođe je koristan za vaše kosti. Sadrže ga orasi, spanać, mlečni proizvodi, kao i  žitarice. Magnezijum je veoma važan  za nekoliko stotina biohemijskih procesa koji se svakodnevno odvijaju u organizmu.

Preuzeto: srbijadanas.com