fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ako ste se opustili tokom leta, ovo su tri najbolje dijete koje će vas lako i brzo vratiti na pravi put

Dijeta

Nakon letovanja, mnogi od nas se vraćaju svakodnevnoj rutini sa osećajem sreće i u lepom raspoloženju, ali ponekad i sa nekoliko suvišnih kilograma. Ako ste se prepustili uživanju u hrani, sladoledima ili koktelima tokom leta i želite da se vratite na zdravu putanju, evo tri najbolje dijete koje vam mogu pomoći da se vratite u formu.

Mediteranska dijeta

Ova dijeta se bazira na tradicionalnoj ishrani mediteranskih zemalja kao što su Grčka, Italija i Španija. Ova ishrana se fokusira na voće, povrće, integralne žitarice, maslinovo ulje, ribu, piletinu i orašaste plodove. Dijeta je bogata antioksidantima, zdravim mastima i vlaknima, što doprinosi očuvanju zdravlja srca, regulisanju telesne težine i poboljšanju opšteg blagostanja.

Paleo dijeta

Ova dijeta se temelji na ishrani naših predaka iz doba paleolita. Sadrži voće, povrće, orašaste plodove, semenke, meso, ribu i jaja, dok se izbegava konzumacija prerađenih namirnica, žitarica, mlečnih proizvoda i šećera. Paleo dijeta može pomoći da se stabilizuje nivo šećera u krvi, smanji unos obrađenih ugljenih hidrata i poveća unos proteina.

DASH dijeta

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijeta je prvobitno osmišljena za smanjenje visokog krvnog pritiska, ali se pokazala korisnom i za mršavljenje. DASH dijeta podstiče unos voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih mlečnih proizvoda i nemasnih proteina. Ona ističe važnost smanjenja soli, prerađene hrane i zasićenih masti. Ova dijeta može pomoći da se smanji rizik od srčanih bolesti, a istovremeno i postigne zdravija težina.

Pre nego što se odlučite za bilo koju dijetu, važno je da se posavetujete sa stručnjakom za ishranu ili lekarom. Svaka osoba je jedinstvena i ono što odgovara jednoj osobi, možda neće odgovarati drugoj. Cilj je da pronađete dijetu koja će vam pružiti adekvatnu ishranu, energiju i podršku za postizanje vaših ciljeva.

Tagovi:
Pročitajte još: