Amerika hoće da kupi Grenland od Danske – “Nije na prodaju”, odgovaraju Danci

Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, piše The Wall Street Journal. Tramp je angažovao savetnike da ispitaju mogućnost kupovine velike teritorije.
Takođe, zatražio je i mišljenje rukovodstva Bele kuće, ali ozbiljnost Trampovog raspitivanja o Grenlandu varira.
Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, respektabilne površine od 2.166.086 km2.
Trampovo raspitivanje o ostrvu koje je inače u kontinentalnom sastavu Severne Amerike naišlo je na glasne reakcije na Twitteru, a posebno one šaljive prirode. Ipak, koliko god zvučalo malo verovatno, piše Wall Street Journal, kupovina Grenlanda nije fantazija.
Godine 1946. američki predsednik Hari Truman pokušao je da kupi Grenland za tadašnjih 100 mil USD.
Sjedinjene Američke Države su od Danske do sada kupile jednu značajnu teritoriju i to 1917. godine, a koja danas nosi naziv Devičanska ostrva.
Što se tiče trenutnih odnosa s tom danskom zemljom, američka vojska poseduje veliku vazduhoplovnu vojnu bazu na severozapadu ostrva.
Činjenica je da se Danska bori s modelom finansiranja Grenlanda koji uživa visoku autonomiju. Zanimljivo je da Tramp u septembru odlazi u zvaničnu posetu Danskoj, ali nije poznato da li će Grenland biti jedna od mogućih tema.
Danska: Grenland nije na prodaju
Grenland nije na prodaju, poručila je ministarka spoljnih poslova tog najvećeg svetskog ostrva Ane Lone Bager američkom predsedniku Donaldu Trampu.

– Otvoreni smo za poslovanje, ali nismo na prodaju – navela je ona za Rojters, a prenosi Tanjug.

Foto: Youtube
Preuzeto: eKapija