Četiri bolesti koje psi mogu da nanjuše kod ljudi

Rađena su brojna istraživanja u kojima je dokazano da psi mogu da namirišu bolesti kod ljudi. Donosimo vam listu onih bolesti kod kojih gotovo nikada ne greše.
Malarija – Naučnici su dokazali da je psu dovoljno da pomiriše nečije čarape kako bi znao da li on ima malariju. Posle samo nekoliko meseci treninga, labradori i retriveri iz mase dece mogli su da izdvoje onu bolesnu, prenosi portal 021.rs.
Rak prostate – Još 2015. godine jedno italijansko istraživanje pokazalo je da ako trenirate psa da oseti određenu hemikaliju, on može predvideti rak prostate. Naime, za vreme tog eksperimenta dresirana su dva nemačka ovčara kako bi nanjušili tu hemikaliju, a kada su ih doveli u prostoriju sa zdravim i obolelim ispitanicima, psi su bili u pravu u 90% slučajeva.
Dijabetes – Psi su se pokazali kao sjajni detektori niskog ili visokog šećera u krvi svojih vlasnika i to samo na temelju njušenja daha ili znoja vlasnika. Životinje mogu da ustanove poremećaj pre nego što ih prikažu klinički testovi i vlasnike mogu da upozore ako osete da s njihovim šećerom nešto nije u redu.
Parkinsonova bolest – Istraživanje u Mančesteru pokazalo je da psi mogu da predosete Parkinsonovu bolest, i to čak godinama unapred, pre nego što se pokažu bilo kakvi simptomi. Pse su počeli da treniraju za ovo nakon što je jedna žena neverovatnog čula mirisa otkrila promenu u mirisu tela svog muža, i to šest godina pre nego što mu je dijagnostikovan Parkinson.
Foto: Javier Brosch/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija