Da li je važna uloga bake i deke u vaspitanju dece!?

Svi roditelji imaju želju da odgoje decu najbolje što mogu, zar ne? Naravno to svakome ne polazi za rukom. Puni su briga, problema, umorni od toga da deci obezbede lep i udoban život, zato je najbolje ponekad tu ulogu vaspitanja prepustiti bakama i dekama. 

Bake i deke uglavnom zaborave na tu ulogu vaspitanja i jednostavno uživaju u druženju sa svojim unucima. Oni su uglavnom popustljivi i darežljiviji nego roditelji (bar što se slatkiša tiče), zar ne?

Deca mogu mnogo toga da nauče od starijih, bitna je samo emocionalna povezanost između njih i ostalo sve ide spontano. Stariji imaju više vremena za decu, više strpljenja, neki su čak i više privreženi jedni drugima i tako daju deci sliku o porodičnoj privrženosti i jačini porodičnih veza, kako oni treba da izgledaju. Ovo ne znači da u odnosu dece i roditelja ovoga nema, naravno da ima, ali samo u manjoj količini zato što uglavnom oba roditelja rade i nemaju vremena za toliko posvećenost deci koliko bake i deke.

deda-baba-i-unuci1

Takođe, neke bake i deke su previše popustljivi, to nikako nije dobro za decu i njihovo vaspitanje. Kao i, mešanje u vaspitanje roditelja i ističući neke svoje zahteve ili pravila vaspitanja. Ako oba roditelji, zajedno, odluče na neki oblik vaspitanja deteta, onda to bake i deke treba da poštuju. Ako sa bakom i dekom imate neka neslaganja u stavovima što se tiče vaspitanja ili možda načina čuvanja dece, najbolje da sami raspravite, nikako pred decom. Najbitnije od svega je da poštujete svoje roditelje(baku i deku) i da budete zahvalni, time dajete lep primer svojoj deci.

Piše: Vanja