fbpx
0°C

Debeli četvrtak, vlažni ponedeljak i popravno venčanje: Nesvakidašnji običaji koji se poštuju u Poljskoj

Običaji

Poljska je ponosna i patriotska zemlja sa dugom istorijom i tradicijom. Tokom godina, zemlja je doživela mnoge političke i geografske promene, od hanzeskih vremena, preko srednjeg veka, do komunističke ere, i preko nemačke okupacije sve do današnjih dana. Bez obzira na to, mnoge poljske tradicije i običaji su dobro očuvani i održavani.

Debeli četvrtak

Poslednjeg četvrtka pre posta svake godine Poljaci slave Debeli četvrtak. To je poslednja prilika da se pretera sa ukusnim poslasticama koje ne bi trebalo da se konzumiraju tokom hrišćanskog posta. Na taj dan širom Poljske ljudi jedu svoje omiljene slatke i zašećerene grickalice. Obično jedu pački, krofne punjene džemom od ruža ili malina. Još jedna popularna poslastica koju Poljaci vole da jedu na Veliki četvrtak su favorki, komadi prženog peciva umočeni u zašećereni premaz.

Vlažan ponedeljak

Jedan od luđih dana u poljskom kalendaru je “vlažni ponedeljak”, poznat kao Smigus Dingus, običaj koji se poštuje vekovima. Tog jutra dečaci se ušunjaju u spavaće sobe devojčica i bude ih tako što ih polivaju vodom. Tema se nastavlja tokom dana, dok se kante s vodom bacaju na devojke koje šetaju ulicama. Na taj dan se organizuju i posebne borbe u vodi. Za devojke koje završe najmokrije kažu da će se prve udati. Sledeći dan je prilika za osvetu, jer devojke utorkom kvase dečake.

Popravno venčanje

Prvog dana obično se održava crkvena služba, a zatim i velika zabava uz hranu, piće i ples. Međutim, većina poljskih venčanja uključuje „after parti“, poznat kao “popravini”. On se organizuje dan nakon venčanja i mnogo je opušteniji. Obično se tog dana od gostiju ne očekuje da nose svečanu odeću, a hrana je servirana na bazi švedskog stola.

Tagovi:
Pročitajte još: