Delegacija Nordlanda u poseti Skupštini APV

NOVI SAD – Potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica i Snežana Sedlar razgovarali su danas sa delegacijom norveške regije Nordland, koju je predvodila predsednica Skupštine ove regije Sonja Stin.
Na sastanku, kome je prisustvovao i generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac, dve delegacije izrazile su zajednički stav da Vojvodina i Nordland, od kada su uspostavili prve kontakte u okviru angažovanja u Skupštini evropskih regiona (AER), neguju izuzetno prijateljsku i partnersku saradnju koju imaju nameru da prodube i konkretizuju.

Potpredsednik Damir Zobenica predstavio je delegaciji Nordlanda rad i funkcionisanje Skupštine AP Vojvodine, kao i najveće potencijale pokrajine koji se, prema njegovim rečima, najviše ogledaju u oblastima poljoprivrede, IT-a, ali i u velikim investicionim potencijalima.

“Posebnu pažnju poklanjamo oblasti agrara koju pokušavamo da modernizujemo kroz pružanje subvencija i razne druge programe, ne bi li pre svega podstakli mlade ljude da ostanu na selu i bave se poljoprivredom”, rekao je Zobenica i dodao da je, kada je reč o modernizaciji, institut Biosens napravio veliki iskorak u primeni inovativnih IT rešenja i digitalizacije, a u cilju povećanja efikasnosti domaće poljoprivrede.

Predsednica Stin ocenila je da AP Vojvodina u poslednjih nekoliko godina pokazuje veliki napredak u različitim oblastima i iskazala želju da se odnos dve regije formalizuje i konkretizuje, najviše u oblasti agrara koji je od velikog značaja i za Nordland i za Vojvodinu.

Ona je kao primer dobre prakse navela male lokalne firme u Nordlandu koje se bave proizvodnjom različitih prehrambenih proizvoda koji su karakteristični za to područje, te ih uspešno izvoze i na inostrana tržišta.

Delegacija regije Nordland boravi u dvodnevnoj poseti Vojvodini, a tokom svog boravka, gosti iz Norveške imaće sastanke i sa predstavnicima Fondacije “Novi Sad 2021 – evropska prestonica kulture” i Udruženja “OPENS2019” evropska prestonica mladih.

Izvor: rtv.rs