Hrana koju NIKAKO ne treba jesti uveče

Budimo iskreni, svi smo nekad imali ozbiljan slučaj ponoćnog grickanja. Da li ste znali da postoje određene namirnice koje jednostavno ne bi trebalo da jedete noću? Unošenje određene hrane noću može uticati ne samo na težinu, nego i na kvalitet spavanja. Dakle, ono što pojedete pre odlaska u krevet moglo bi biti uzrok besanih noći!

Ovo je 5 namirnica koje su najgore za Vas u večernjim satima:

Kafa

Ovo Vas sigurno ne iznenađuje, ali dobro je da naglasimo. Kofein iz kafe stimuliše centralni nervni sistem, blokira hemikalije koje nas čine pospanim i pospešuje proizvodnju adrenalina. Ne samo da će Vas kafa uveče držati budnim, već može uticati i na kvalitet sna. Ovo se odnosi i na suplemente koji se piju pre treninga, jer sadrže veliku količinu kofeina. Zato, ako volite da trenirate uveče, izbegavajte ovu vrstu napitaka kako biste mirno i kvalitetno spavali.

Masna hrana

Jasno je da žudnja za hranom u kasnim satima, čak i posle večere, najčešće i jeste žudnja za nečim potpuno nezdravim, poput brze hrane, ali to nije jedina stvar koje treba da se čuvate. I stvari poput sladoleda, krekera, čipsa i kolača su pune masti, zbog čeka Vaš želudac mora mnogo više da radi kako bi svu tu hranu svario. Može Vam pripasti muka kad legnete u krevet, a i ujutro ćete se osećati teško i tromo.

Začinjena hrana

Kada spavamo, varenje se usporava. Telu je najčešće potrebno više napora da svari začinjenu hranu, pa ćete teže zaspati ukoliko ste upravo ovakvu hranu jeli pre spavanja. Začinjena hrana takođe stimuliše čula, pa Vas može držati budnim kao i kofein.

Supa iz kesice

Supa iz kesice jeste brz i lak izbor kada oćete da pojedete „nešto kuvano“, međutim ove supe su pune natrijuma i drugih veštačkih sastojaka. Unošenje tolike količine soli će znatno otežati Vaše pokušaje da zaspite, a i kada se to desi, velike su šanse da ćete se u toku noći buditi zbog dehidratacije.

Čokolada

Bez obzira na to da li preferirate mlečnu ili crnu čokoladu, svakako bi trebalo da je izbegavate pre spavanja. Obe varijante sadrže kofein za koji smo već rekli da stimuliše centralni nervni sistem. Čokolada takođe sadrži druge stimulante koji navode srce da brže kuca. Povrh svega, mlečna čokolada je puna i šećera i masti, koji će Vas, kao i ostala masna hrana, ujutru činiti tromim.

Dakle, normalno je da ponekad imate potrebu za hranom i u ono doba dana kada se to ne preporučuje, ali tada pokušajte da izaberete zdravije varijante grickalica. Štapići sveže šargarepe, pa čak i malo voća ili kokice (kokane u šerpi, NIKAKO iz mikrotalasne) su uvek bolji izbor od gore navedenih namirnica! Ne samo da će biti bolje za Vašu liniju, već ćete zahvaljujući njima i lepše spavati.

Izvor: Zdrava i fit