fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Jeftina namirnica koja diće gvožđe u krvi: Bogata vitaminima i proteinima, a svako može da je priušti

Hrana

Nizak nivo gvožđa u krvi značajno utiče na kvalitet života. Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma. Posledica nedostatka gvožđa u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom. Jedini siguran način da proverimo da li imamo manjak gvožđa u organizmu je analiZa krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.

Proverite nivo gvožđa u krvi, ako imate neki od sledećih simptoma:

Brzo se umorite, čak i nakon dugog spavanja i odmora
Imate kratak dah, čak i nakon malo intezivnije šetnje
Bleda koža lica
Vrtoglavica i nesvestica
Lomljivi nokti i kosa
Česte prehlade
Loša koncetracija
Smanjen apetit
Zujanje u ušima
Sindrom nemirnih nogu
Koje namirnice treba da konzumirate ako imate nisko gvožđe u krvi?

U ishrani osoba kod kojih je dijagnostifikovana anemija treba da dominiraju:

iznutrice
meso
pečurke
sušeno voće
zeleno lisnato povrće
rotkivice
Džigerica je jedan od najboljih izvora gvožđa u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za gvožđem za žene).

U biljnim proizvodima ima dosta gvožđa, ali od nekih se gvožđe lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili spanać u pitanju).

Šargarepa, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i beli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji gvožđa iz namirnica.

Ne zaboravite da kafa, čaj, mleko i mlečni proizvodi, kakao, čokolada, spanać i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju gvožđa. Hemoglobin može smanjiti ne samo zbog nedostatka gvožđa, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora. Važno je posetiti lekara, a zdrava ishrana uvek koristi.

Tagovi:
Pročitajte još: