fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako da smanjite apetit pojačan zbog stresa?

Jelo

Da li vam se dešava da poželite da pojedete čokoladu nakon stresnog dana na poslu? Ili da navalite na kesicu čipsa? Niste jedini! Stresni događaji aktiviraju reakcije u telu koje povezuju metabolizam i doživljaj nagrade i utehe.

Prvi strada obim struka, zar ne? Hronični stres u ljudima budi apetit koji dovodi do emocionalnog prejedanja. Ima tu i psiholoških, ali i fizioloških razloga. Kad je nivo kortizola, hormona stresa, pojačan duži period vremena, to vodi do povećanog apetita, kao i rasta telesne težine i skladištenja masti u naslagama.

Istraživači Medicinskog fakulteta “Džon Hopkins” potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uveče. Zato je važno da svi koji su skloni ovoj navici imaju unapred isplaniran i pripremljen lagan obrok, sačinjen od zdravih namirnica. U suprotnom, navaliće na “brzu hranu”.

Ako ste ljubitelj slatkog, možete da kombinujete jabuku sa orašastim plodovima, što će vas zasititi i obezbediti neophodne nutrijente. Ako više volite slano, potrudite se da uvek imate humus i krekere, kao i tvrdo kuvana jaja.

Kad jedete, ostavite po strani sve drugo. Nemojte da se zabavljate gledanjem televizije ni čitanjem vesti na telefonu. Posvetite se isključivo hrani i jedite polako.

Kontrolišite svoje porcije. Nikad nemojte da iznesete punu činiju oraha na sto. Odvojite samo dnevnu porciju, a ostalo spremite na hladno. Na kraju, ako ste još gladni kad završite obrok, sačekajte barem pola sata. Toliko je potrebno da mozak primi “informaciju o sitosti”.

Tagovi:
Pročitajte još: