Kako od malih nogu razviti ljubav prema knjizi?

Od prvog dana prve trudnoće bombarduju vas porukama o važnosti čitanja. I to iz dobrog razloga – čitanje je važno za svaki stadijum dečijeg razvoja što je potvrđeno brojnim istraživanjima. Srećom, navići dete da čita je zabavno i relativno lako.

Za početak, i sami se vratite knjizi

Ako ste dozvolili da vam čitanje izađe iz navike, sad je vreme da se vratite knjizi. Napravite mesta u svom životu za čitanje, kao i za čitanje svom detetu. Ako želite da vam dete bude knjigoljubac, morate to biti i sami.

Čitanje bebama je obavezno

Počnite i pre nego što dete progovori – čitanje priča deluje blagotvorno čak i na novorođenčad.

Čitajte naglas, štagod – kuvar, roman, priručnik za roditelje. Sadržaj nije važan koliko zvuk vačeg glasa, intonacija teksta i reči same. Istraživanja su pokazala da razvoj govora i pismenosti zavisi od broja reči kojima je beba izložena. Ali važno je da ono što dete čuje bude uživo izgovoreno, u obaćanju njemu. Ne računa se ono što beba čuje na televiziji ili iz audio-knjige.

Koristite čula. Bebe kojima se čita uče da je čitanje zabavno i da uključuje sva čula: dodirivanje stranica, miris lepka, gledanje ilustracija, zvuk roditeljskog glasa. Knjige za opipavanje su odlične za stimulaciju čula dodira.

Vodite računa o publici. Pravite kontakt očima, ali ne očekujte posebnu reakciju. Možda će delovati da beba ne sluša, ali ona sve upija. A obrasci i rutine koji se uspostave sada, trajaće čitav život.

Podstičite bebu da priča. Ona će možda da počne da guče kao odgovor na vaše čitanje. Zbog toga mnoge knjige za ovaj uzrast sadrže besmislene reči ili životinjske zvuke – lako ih je imitirati. Pokušajte: Ako vaše dete proizvede neki zvuk, odgovorite. Možda vam to neće imati smisla, ali u pitanju jeste komunikacija.

Mala deca

Teško je preceniti važnost čitanja maloj deci za njihov intelektualni, društveni i emocionalni razvoj. Kada čitate malom detetu, ono sve usvaja: rečnik, građu jezika, brojeve i matematičke koncepte, boje, oblike, životinje, suprotnosti, manire i razne korisne informacije o svetu. Štaviše, kada glasno čitate, dete povezuje knjige sa poznatim mu i voljenim zvukom vašeg glasa, kao i iskustvom bliskosti koje donosi čitanje. Tako se stvara pozitivna asocijacija sa knjigama koja će trajati doživotno.

Ne zaboravite:

Čita se tokom celog dana. Čitanje pred spavanje je uobičajeni ritual koji opušta dete i atmosfera treba da bude prijatna. Međutim, detetu treba čitati i u toku dana, i to može biti odličan način da ga malo umirite i usmerite mu pažnju. Sedite jedno pored drugog i uživajte u bliskosti iako je napolju još uvek dnevno svetlo.

Pokažite i svoj književni ukus. Setite se svojih omiljenih dečjih knjiga i pronađite svoje favorite u novijoj književnoj produkciji za decu. Najbolji pisci i ilustratori brinu o tome da njihove knjige budu zanimljive i roditeljima.

Poštujte detetov ukus. Ono već sada ima svoj stav i verovatno mu se neće dopadati isto što se sviđalo vama.  Ohrabrujte ih da izraze svoje mišljenje i odaberu svoje omiljene knjige.

Oboje treba da uživate. Što vam je oboma prijatnije za vreme vašeg rituala, to će čitanje za dete biti više povezano sa zadovoljstvom i nagradom. Nemojte insistirati na onome što se detetu ne sviđa. Pustite ga da samo okreće strane, neka oseti da ima kontrolu nad situacijom.

Dozvoljeno je prekidati. Nemojte se toliko uneti u čitanje da ne primetite detetove komentare i pitanja. Oni pokazuju da je dete uključeno. Umesto da mu stalno govorite “Pusti me da završim stranu,” zastanite i saslušajte pitanje. Ako ga reči ne stimulišu, podstaknite ga da komentariše slike. Pokazujte prstom i predložite da vam objasni šta se na slici dešava.

Proširite njegov svet. Ponekad se deca zalepe za neku knjigu koja vam baš nije mnogo draga. Ne protivite se, ali stalno pokušavajte da ga zainteresujete i za druge knjige. Sve teme dolaze u obzir – i geologija, i istorija umetnosti, i život u drugim kulturama – sve se može pojednostaviti i približiti malom detetu u dobroj knjizi. Mala deca još uvek ne biraju knjige u kojima su protagonisti njihovog pola, pa iskoristite taj period da ga izložite uravnoteženoj “ponudi” likova oba pola.

Birajte raznovrsne knjige. Svoj deci je potrebno da pronađu sebe u slikovnicama koje čitaju. Ako je vaše dete pripadnik nacionalne manjine, potražite knjige u kojima su junaci deca slična njemu. Takođe, deca treba da čitaju knjige kroz koje će upoznati različite kulturne tradicije i porodice kakve postoje u vašem društvu. Tako će biti pripremljena za svet put različitosti.

Izvor: Njujork Tajms