Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako pomoći bebi kada ima grčeve: Nije isto ako je dojite ili je na formuli, evo šta možete da uradite

Beba i majka

Ako očekujete prvu bebu, tj. niste se ranije susretali sa grčevima kod beba, moguće je da su vas druge mame zaplašile, govoreći da su jedva izdržale tu fazu u životu novorođenčeta. Međutim, nema potrebe da budete uplašeni jer grčevi koji se javljaju kod beba nisu nikakva bolest.

Grčevi se uglavnom javljaju nekoliko nedelja po rođenju, obično su najjači između četvrte i šeste nedelje života bebe, a mogu da potraju do trećeg-četvrtog meseca, ponekad i duže, ali vremenom postaju sve blaži.

Ako se ranije niste susretali sa njim, prepoznaćete da beba ima grčeve po tome što plače naizgled bez razloga – sita je, presvučena. Po definiciji, beba koja ima grčeve plače duže od tri sata dnevno, najmanje tri dana nedeljno u trajanju dužem od tri nedelje, piše portal familydoctor.org.

Simptomi grčeva

Beba plače naizgled bez razloga – sita je i presvučena
Plače u isto ili približno vreme u toku dana – najčešće uveče, ali to nije pravilo jer grčevi mogu da se jave u bilo koje doba dana
Steže pesnice i savija noge u kolenima dok plače
Zacrveni se u licu dok plače
Deluje vam kao da je nešto boli dok plače
Uzroci grčeva

Postoji više teorija o tome šta izaziva grčeve kod beba, a kao najčešći se navode:
Bol ili neprijatnost izazvane gasovima ili zatvorom
Nedovoljno razvijen digestivni sistem kod beba
Prejedanje ili nedovoljan unos hrane
Previše stimulacije
Emotivna reakcija na strah, frustraciju, uzbuđenje
Mogu li se grčevi sprečiti?

Ne postoji lek za grčeve kod beba jer, kao što smo rekli, to nije bolest. Postoje neki medikamenti namenjeni ublažavanju grčeva kod mališana i možete ih kupiti u apotekama, ali generalno, morate da pustite da grčevi sami prođu.

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste olakšali svojoj bebi grčeve, kad već ne možete da ih potpuno eliminišete.

Saveti za mame koje doje:

Pratite svoju ishranu jer sve što jedete utiče i na bebu.
Izbegavajte kofein i čokoladu.
Izbegavajte mlečne proizvode i orašaste plodove.
Pitajte lekara da li neki lekovi koje uzimate mogu da doprinesu grčevima.
Saveti za mame koje bebe hrane formulom:

Najpre promenite formulu koju dajete bebi, kako biste bili sigurni da beba nije osetljiva na određene proteine u formuli, koji joj možda pogoršavaju grčeve.
Hranite bebu češće, a manje.
Pokušajte da sporije hranite bebu – jedno hranjenje iz flašice bi trebalo da traje oko 20 minuta. Ukoliko brzo jede, pokušajte da joj stavite cuclu sa manjim otvorom, kako bi mleko sporije izlazilo.
Neka formula bude ugrejana otprilike do telesne temperature.
Uspravite malo bebu kada je hranite, kako bi progutala manje vazduha.
Držanje bebe u rukama
Bebama koje imaju grčeve ponekad mogu da pomognu različiti položaji u maminom ili tatinom naručju:

Držite bebu reko ruke ili je položite preko svojih nogu, tako da joj stomačić bude na vašim butinama, dok joj lagano masirate leđa.
Uspravite je malo kada ima gasove.
Ljuljajte bebu u naručju.
Kako da umirite bebu kada ima grčeve

Jedan od načina da joj pomognete je da je držite u naručju jer će kontakt kože na kožu umiriti dete. Možete je i umotati u ćebence ili joj na drugi način utopliti stomak, a ni pevušenje sigurno neće pogoršati situaciju.

Nekim mališanima pomaže i bela buka, a i blage masaže stomaka mogu malo da ublaže grčeve. Ukoliko nije preterano hladno ili preterano vruće napolju, već u zavisnosti od toga u kom godišnjem dobu je vaš mališan rođen, šetnja u kolicima na svežem vazduhu ili vožnja u automobilu takođe mogu malo da pomognu.

Na kraju, uvek imajte na umu da su grčevi uobičajeni kod beba, te da ne predstavljaju nikakav zdravstveni problem. Ukoliko, međutim, primetite da je bebin plač praćen i groznicom, povraćanjem, dijarejom ili krvavom stolicom, kao i ukoliko se plač ili ponašanje bebe naglo promene, odmah se javite lekaru.

Tagovi:
Pročitajte još: