Kineski investitori zainteresovani za Srbiju – Kompanija Hongda Construction zainteresovana za ulaganje u infrastrukturu, nekretnine, turizam i kulturu

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u kineskom gradu Sjamenu sa predstavnicima kineske Asocijacije za međunarodnu ekonomsku saradnju i kompanije Hongda Construction o mogućnostima investiranja u Srbiju.
Nikolić je u Sjamenu, gde se održava Međunarodni kineski sajam investicija i trgovine CIFIT 2019 na kom je Srbija počasni gost, naveo da je Srbija “politički i ekonomski stabilna država koja se trudi da stranim investitorima daje najpovoljnije uslove u odnosu na zemlje u okruženju”.
– Srbija ima slobodno tržište sa gotovo čitavim svetom, oni koji proizvode u Srbiji svoje proizvode mogu lako da plasiraju svuda u svetu. Pružamo olakšice stranim investitorima u zavisnosti od obima investicije i broja ljudi koji će biti zaposleni – naveo je Nikolić a preneo Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.
Navodi se da su predstavnici kineske Asocijacije za međunarodnu ekonomsku saradnju izrazili interes da u što skorijem periodu posete Srbiju kako bi pronašli partnere za svoje projekte dok su predstavnici kompanije Hongda Construction posebno bili zainteresovani za utvrđivanje svih mogućnosti investiranja u oblasti infrastrukture, nekretnina, turizma kao i za projekte u oblasti kulture.
Nikolić se u okviru sajma CIFIT 2019 sastao i sa zamenikom generalnog sekretara provincije Hebei, izaslanikom guvernera provincije Hebei Hao Điječengom i sa potpredsednikom kompanije HBIS Đijen Liuom. Oni su razgovarali o mogućnosti da se kapaciteti parka prijateljstva provincije Hebei i Srbije u Smederevu koriste od strane kineskih kompanija koje nisu iz Hebei provincije, saopšteno je iz Nacionalnog saveta.
Predstavnici guvernera provincije Hebei su se saglasili sa idejom da je park prijateljstva otvoren i za učešće kineskih kompanija koje nisu iz provincije Hebei. U konkretnom slučaju koji je izložio Nikolić odgovorili su da će stupiti u kontakt sa zainteresovanom kompanijom kako bi se dogovorili o prostoru koji im je u okviru parka prijateljstva potreban.
Foto: rangizzz/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija