Sastojci:
Voćna baza:
- 900 g breskvi, isečenih na kriške
- 50 g kristal šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašika svežeg limunovog soka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice soli
Posip:
- 100 g univerzalnog brašna
- 80 g ovsenih pahuljica
- 100 g svetlosmeđeg šećera, utisnutog
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 3/4 kašičice mlevenog cimeta
- 120 g neslanog putera, veoma hladnog, isečenog na kockice
- Sladoled od vanile za serviranje
Priprema:
Zagrejte rernu na 190°C.
U velikoj posudi sjedinite breskve, šećer, limunov sok, vanilu, brašno, cimet i so. Dobro promešajte da se breskve oblože smesom.
U drugoj posudi pomešajte brašno, ovsene pahuljice, smeđi šećer, prašak za pecivo, so i cimet. Dodajte hladan puter i mesite prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Rasporedite voćnu smesu u pripremljenu posudu, pa preko nje ravnomerno rasporedite mrvice. Pecite oko 30 minuta, dok se fil ne zapeni, a mrvice ne porumene. Proverite breskve viljuškom – treba da su mekane.
Ostavite da se krambl hladi 10-15 minuta. Poslužite dok je još topao, uz kuglu sladoleda od vanile.
Prijatno!