Sastojci:
Za podlogu:
- 500 g petit keksa
- 150 ml mleka
Za čokoladni fil:
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 1 kesica pudinga sa ukusom čokolade
- 2 kašike šećera u prahu
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašičica arome ruma
Za fil od šumskog voća:
- 250 g smrznutog šumskog voća
- 70 g šećera
- 50 ml vode
- 25 g gustina
- 15 g maslaca
Za vanila fil:
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
- 1 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica arome vanile
Za glazuru:
- 100 ml biljne slatke pavlake
- 100 g crne čokolade
Priprema:
Na dno dubljeg kalupa dimenzija 28×20 cm poređajte jedan red petit keksa koje ste prethodno kratko umočili u mlako mleko, da omekšaju, ali da se ne raspadnu. Neka keks lepo pokrije dno, bez praznina i preklapanja.
Za pripremu čokoladnog fila u veću posudu sipajte slatku pavlaku, hladno mleko, puding sa ukusom čokolade, šećer u prahu, kakao i aromu ruma. Mikserom najpre kratko mutite na najmanjoj brzini da se sastojci sjedine, a zatim pojačajte na najjaču brzinu i mutite još oko pet minuta, dok ne dobijete čvrstu, glatku kremu bez grudvica. Dobijeni fil ravnomerno rasporedite preko keksa i lepo poravnajte. Odmah složite još jedan sloj keksa umočenih u mleko i stavite kolač u frižider dok pripremate sledeći fil.
Za fil od šumskog voća, u šerpu stavite smrznuto voće i šećer. Zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se voće ne otopi i pusti sok. Tokom kuvanja voće lagano gnječite viljuškom. Kada provri, skinite sa vatre i izmiksajte štapnim mikserom u glatku masu. Vratite šerpu na ringlu, ulijte gustin razmućen u vodi i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu odmah dodajte maslac i mešajte dok se potpuno ne otopi i ujednači. Topao fil sipajte preko keksa, poravnajte i poređajte još jedan sloj keksa umočenih u mleko. Ponovo stavite kolač u frižider.
Za pripremu vanila fila, u posudu sipajte slatku pavlaku, hladno mleko, puding sa ukusom vanile, šećer u prahu i aromu vanile. Mutite mikserom kratko na najmanjoj brzini, a zatim na najjačoj dok ne dobijete čvrst i gladak fil. Premažite ga preko poslednjeg sloja keksa, poravnajte i ostavite kolač da se ohladi i stegne pre glazure.
Na kraju pripremite „ganache „glazuru tako što ćete slatku pavlaku zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi i dobije glatka, sjajna masa. Prohladite nekoliko minuta, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača. Stavite kolač u frižider na najmanje nekoliko sati, a najbolje preko noći, da se lepo stegne i omekša.
Pre služenja kolač isecite na kocke i dekorišite svežim voćem.
Prijatno!