Kroćenje lavova: kako izaći na kraj sa ponašanjem dečaka

 Pošto sam skoro dvadeset godina pomagao mamama u savladavanju ponašanja svojih sinova, smatram da postoji samo nekoliko osnovnih principa koje vredi zapamtiti.

Nekim mamama obuzdavanje dečaka može da izgleda kao kroćenje lavova. Dečaci mogu biti bučna, divlja stvorenja i, mada je ovo potpuno normalno i fantastično zabavno, ponekad može da bude i gadno. Opet, trik je u tome da razumete njihovu fundamentalno praktičnu prirodu jer, jednom kada je shvatite, uvidećete da je sa momcima mnogo lakše nego što se čini na prvi pogled. Zapravo, pošto sam skoro dvadeset godina pomagao mamama u savladavanju ponašanja svojih sinova, smatram da postoji samo nekoliko osnovnih principa koje vredi zapamtiti (da li vas iznenađuje što ih ima tri?) kada primenjujete sve osnovne alate kao što su tajm-aut, nalepnice kao nagradu za dobro ponašanje, oduzimanje stvari, kažnjavanje i slično.

Tri osnovna prinicpa

 1. Struktura je od vitalnog značaja. Dečaci napreduju u strukturisanom svetu. Ne vole anarhiju jer onda moraju da gube mnogo vremena i energije pokušavajući da ustanove gde su granice. Po mom iskustvu, nema veze da li je reč o dečkonji ili mladiću, njima uvek prija struktura. Ne treba da preterujete zato što će onda svima postati bolno i izazvaćete mnoge rasprave, ali želite da im date dovoljno pravila i predvidljivosti u životu kako bi imali kontrolu nad svojim životom. Vole granice i vole da znaju kako se stvari međusobno uklapaju. Pravila treba da budu što jednostavnija. Obično predlažem da porodična pravila imaju samo tri do pet tačaka, kao na primer:

Odnosi se prema ljudima i stvarima sa poštovanjem.

Završi određene poslove u određeno vreme.

Skuvaj mami čaj kad god hoće.

 1. Neka uputstva budu prosta i jasna. Nemojte previše komplikovati. Zaključak iz prethodnog poglavlja, da je manje – više, i ovde igra značajnu ulogu. Što više reči koristite, veće su šanse da vam se obiju o glavu.
 2. Uvek naglašavajte vezu između postupaka i posledica. U skladu sa opštom tendencijom da stvari budu proste i jasne, važno je da mu omogućite da uvidi jasnu i nedvosmislenu vezu između svojih postupaka i njihovih posledica. Ne očekujte od njega da ih sam poveže: nacrtajte mu.

Alati zanata koji se najčešće koriste

Sve uobičajene stvari su korisne, kako dečacima tako i devojčicama. Nagradne nalepnice odlične su za dečkonje jer će, iz nekog čudnog razloga, mali dečaci uraditi sve da dobiju nalepnicu. Tajm-aut takođe deluje. Zaboravite sve šarene laže koje čujete o tajm-autu, sve ono kako ne treba da ih pošaljete u njihovu sobu ili u hodnik. Pronađite mesto koje ne vole i ostavite ih tamo. Očigledno ne mislim na podrum sa paucima, biće dovoljno da ih naterate da sede negde gde je dosadno. Neka deca vole da sede u svojoj sobi, druga mrze. Takođe, možete da zaboravite kako je dovoljno kazniti ga po jedan minut za godinu dana starosti jer nekim dečacima je, kao jednom prilikom mom milom sinčiću, potrebno do šezdeset minuta za svaku godinu.

Lestvica neizbežne sudbine

Ako ste već pročitali neku od mojih knjiga, poznato vam je šta sledi, tako da, ako želite, slobodno možete preskočiti ovaj deo. Ukoliko niste čitali moje knjige, dozvolite mi da vam ukratko predstavim svoj sopstveni mali izum, zgodnu alatku koju sam nazvao Lestvica neizbežne sudbine. Generalno se veoma dobro pokazala sa decom, a naročito sa dečacima. Jedini uslov je da deca imaju dovoljno godina da razumeju koncept vremena. Dakle, ovu alatku obično nije moguće koristiti sa decom mlađom od šest godina. Čak i kad su vam deca starija od šest godina, uverite se da u pravom smislu reči razumeju pojam vremena koje protiče. Za minut ću vam objasniti zašto je ovo dobro za dečake, ali najpre da vam izdeklamujem uobičajenu priču o tome kako se koristi.

 1. Nacrtajte jednostavnu lestvicu na parčetu papira kao što je prikazano u tabeli, desno.

Lestvica počinje u vreme kada on obično ide na spavanje i po pola sata se smanjuje do momenta kada se vraća iz škole. Ako su dečaci mlađi, možete smanjiti ove razmake na deset ili petnaest minuta.

 1. Stavite Lestvicu na frižider gde on može da je vidi.
 2. Na sam vrh tabele postavite magnet za frižider. Sada taj magnet postaje „zastavica” koja mu govori u koliko sati treba da ide na spavanje. Svako dete treba da dobije svoj magnet, odnosno zastavicu.
 3. Svaki dan počinje zastavicom na vrhu Lestvice, tj. na prvoj stepenici, u našem primeru to je 20:00h.
 4. Ako se dečak ružno ponaša, zastavica se spušta za jedan stepenik. Ako ne prekine sa lošim ponašanjem za određeno vreme (obično na brojanje: 1, 2, 3), onda se zastavica spušta za još jedan stepenik niže.
 5. Slično tome, ako ga zamolite da nešto obavi nekom određenom vremenskom periodu (što je najbolje meriti tajmerom na mikrotalasnoj pećnici), a on to ne uradi, zastavica silazi za još jedan stepenik niže.
 6. Zastavica se spušta naniže sve dok on ne završi ono što ste ga zamolili ili dok ne dosegne tačno vreme u trenutku kada, zaista, treba da ode na spavanje. Ako zastavica dođe na 15:30 h, a jeste 15:30, pošaljite ga u krevet.
 7. Sledeći deo je veoma važan: Ako se dogodi da na spavanje treba da ode dosta ranije, može da zaradi put naviše tako što će odraditi dodatne zadatke (v. ispod).
 8. Kad se zaređaju stvarno dobri dani, tokom kojih ne izgubi nimalo vremena, nagradite ga posebnim nagradama kao i u nedeljama kada je bio naročito dobar. Treba da odlučite koji je realan broj dobrih dana da bi se vaš dečak kvalifikovao za nedeljnu nagradu. (Trebalo bi da se potrudi, ali da to definitivno bude izvodljivo. Možete početi sa dva dobra dana, i postepeno ih možete povećavati u skladu sa tim kako se njegovo ponašanje poboljšava). Na taj način, Lestvica neizbežne sudbine takođe funkcioniše i kao nagradna nalepnica.

Popravni zadaci

Popravni zadaci su od ključne važnosti za funkcionisanje Lestvice neizbežne sudbine. Oni su pokretač koji će im omogućiti da prekinu negativni niz i opet počnu da se pozitivno ponašaju. Svrha popravnih zadataka je da podstaknu pozitivno ponašanje. Sledi nekoliko primera popravnih zadataka:

čišćenje kolskog prilaza

pražnjenje mašine za pranje sudova

stavljanje veša u sušilicu.

sređivanje sobe

usisavanje

da uradi nešto lepo za mlađeg brata ili sestru, koju je upravo udario

hranjenje aligatora (jasno, za ovaj zadatak je potreban strog nadzor, deca nikada ne bi trebalo da hrane velike reptile mesoždere bez odraslih u prostoriji)

Važno je da može da bira koji poslić će odraditi: izbor će povećati šansu da će sarađivati. Predlažem da roditelji naprave nekakav neveliki zbir kartica, iz kog deca mogu da biraju, i da svaka kartica bude sa posebnim popravnim zadatkom i koracima koje taj poslić podrazumeva.

Izbeći ćete debatu o tome da li je posao završen tako što ćete istaći tačne komponente zadatka. Najbolji metod je da imate kutiju sa karticama na kojima će biti zapisani pojedinačni poslovi sa svim predviđenim koracima. Kartice će poslužiti kao objektivni spisak za proveru: sve što treba da uradite jeste da pogledate karticu, vidite šta je uradio i sve će biti jasno. Ako još ima vode na pultu, jednostavno recite: „Odlično je, ali si zaboravio korak br. 5. Reci mi kad završiš i pomeriću ti zastavicu nagore.”

Stepenik do kog će se zastavica kretati naviše treba da bude u skladu sa težinom zadatka. Tako da će se, na primer, pomeriti dve prečke nagore (jedan sat) ako pospremi sobu, a samo jednu prečku (pola sata) ako pomete hodnik (prilaz). Ovo zavisi i od toga koliko ima godina. Kada završi popravni zadatak, velikodušno ga pohvalite i uverite se da se oseća dobro što je doneo odluku da siđe sa voza u kojem se gunđa i ukrca se nazad na vožnju sa svojim timom.

Da li se Lestvica može koristiti sa starijim dečacima?

Da, može. Zapravo znam nekoliko škola koje su primenile sopstvene Lestvice neizbežne sudbine na stariju decu. Takođe, pored mama i tata koji su koristili Lestvice u porodici, takođe sam video da se dosta efektivno koriste u grupnim boravištima za tinejdžere. Trik je u tome da kod starije dece zamenite rani odlazak u krevet nekom drugom privilegijom kao što je vreme kada moraju da se vrate kući posle izlaska, ili vreme koje će provesti na kompjuteru ili telefonu.

Zašto su posebno korisne za dečake?

Mislim da se ovaj metod naročito dobro pokazao sa dečacima jer ima strukturu koja je jasna i laka za razumevanje. Štaviše, postoji direktna veza između onoga što rade i posledicâ tih postupaka. Pored toga, dečaci preuzimaju odgovornost za upravljanje svojim osećanjima i ponašanjem. Ako on počne da viče i dere se, ne morate da radite ništa drugo sem da povučete mali magnet na tabeli naniže. Ako se ne smiri relativno brzo, pretrpeće veliki poraz. Ako uspe, ne samo da je ispunio vaš zahtev, već je naučio i veoma važnu lekciju da nije ljutnja ta koja kontroliše njegovo ponašanje već on sâm.

Najvažnije od svega, nikada ne zaboravite da je on samo dečak

Ova poslednja poenta je od ključnog značaja kada je reč o izlaženju na kraj sa ponašanjem i naročito se odnosi na mame koje samostalno odgajaju sinove. Ako je tata tu negde, on će vas podsetiti na to, a ako to uradi, trebalo bi da ga slušate. Mnoge mame koje viđam u svojoj privatnoj praksi greše pokušavajući da promene svoje dečake tako da budu više nalik na ono što bi one želele, ili kakvim smatraju da bi dečaci trebalo da budu, umesto da ga puste da bude kakav jeste.

Misle, ako bi samo nekako mogle da ga uvere da uredna soba predstavlja pravu vrednost kao i tihi glasovi i nežna igra, nekako bi već video svetlost.

Žao mi je, ali ne.

Možda možete malo da ga pritegnete dok je još dečkonja, ali vremenom će se pokazati njegovo pravo lice. A, ukoliko je proveo prvi deo života živeći u sterilnoj, mirnoj, kontrolisanoj atmosferi, sva je prilika da će to, kada postane tinejdžer, preterano kompenzovati i neverovatno odlučno početi svoj mrzovoljni život u prljavštini.

Ako ste se ikada pitali šta je normalno ponašanje za dečake, prilažem glavne tačke, tek da budete mirne glave:

galama

dranje

guranje i udaranje braće, sestara i prijatelja

svađa sa bratom ili sestrom

pravljenje nereda

ljubav prema blatu

dranje

igra sa štapovima

nasilne igre u kojima se ljudi raznose, obezglavljuju i u njih se puca

skupljanje insekata

opsesivno razmišljanje o dinosaurusima

skupljanje svakakvog đubreta (blaga)

mrzovolja

smeh

vikanje

prdenje

vicevi o prdenju

generalno humor vezan za WC

podrigivanje

pravljenje zvukova koji podsećaju na prdež

fascinacija opasnim, rizičnim stvarima

još prdenja

dranje

Ovo je samo osnovni spisak stvari koje su normalne. Ništa od ovoga ne bi trebalo da vas uznemirava niti zabrinjava. Oni to jednostavno rade. U poslednjem poglavlju daću vam neke predloge kako da nešto od ovoga primenite da biste više bili u trendu. Ali ne preskačite, zato što je to, kao prvo, varanje i zato što nas čeka još važnih stvari.

 U zapadnim zemljama postoje specijalni grupni domovi za problematične tinejdžere sa ciljem da im se omogući posebna, stručna pažnja i pomoć. Slično kao kod nas popravni domovi, ali tinejdžeri ne moraju nužno da budu maloletni delinkventi. – Prim. prev.

majke i sinovi najdzel lataMAJKE I SINOVI: Kako odgajiti muškarca?
Autor: Najdžel Lata
Prevod sa engleskog: Maja Šarić
279 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2017.

„Ovu knjigu sam napisao jer želim da mame budu sigurne kako one nisu loše za dečake. Takođe, želim da omogućim mamama da budu bolje informisane kada prosuđuju o tome šta je važno a šta nije u vezi sa njihovim sinovima, kao i da budu svesnije politike koja se provlači kroz savete o roditeljstvu, uključujući i moju sopstvenu politiku. I to naročito kada je reč o savetima vezanim za dečake. Niste odgovorni za ceo svet dečaka, ali jeste odgovorni za svet vašeg dečaka” – kaže u knjizi Najdžel Lata, novozelandski ekspert za rad sa decom problematičnog ponašanja i autor više uticajnih knjiga o vaspitavanju dece.
Da li i vaš dečak živi u svom ljutitom svetu tišine, besa, grickalica i igrica? Kriminal, alkohol, droge – šta raditi kada se dobri dečaci pokvare? Kako da budete kul mama? Zašto dečake fascinira sve što može da ih zapali, oslepi ili obogalji? Kako dečaci razgovaraju…ne razumete ih? – neka su od pitanja sa kojima se bavi autor u ovoj duhovitoj i potrebnoj knjizi.

Izvor: Detinjarije