-->

Kuglof sa višnjama

Kuglof sa višnjama

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 150g šećera
  • 200ml mleka
  • 15g vanilinog šećera
  • 5g praška za pecivo
  • 270g griza
  • 130ml suncokretovog ulja
  • narendana korica 1/2 limuna
  • 2 kašike kakao praha
  • 300g višanja (svežih ili zamrznutih)
  • 1 ravna kašika gustina
  • malo maslaca i brašna za podmazivanje kalupa

Toping:

  • 100g crne čokolade 

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. U žumanca dodajte šećer i umutite penasto. Potom sipajte mleko i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite. Umešajte griz, a zatim dodajte i ulje. Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa ih postepeno, u nekoliko navrata, dodajte u smesu sa žumancima i grizom, lagano mešajte kako bi masa ostala vazdušasta. Na kraju narendajte i koricu pola limuna.

Odvojte trećinu pripremljene smese i u nju umešajte kakao-prah. Višnje (sveže ili odmrznute) pomešajte sa kašikom gustina kako tokom pečenja ne bi potonule. Kalup za kuglof premažite maslacom i pospite brašnom.

Naizmenično sipajte svetlu i tamnu smesu u kalup – kašiku po kašiku. U svaki svetli sloj ubacite po nekoliko višanja. Nastavite sa slaganjem dok ne utrošite sve sastojke. Završite sa slojem bele smese i pospite preostalim višnjama.

Pecite kuglof u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga pažljivo istresite iz kalupa na tacnu. Prelijte otopljenom crnom čokoladom i poslužite ga.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: