Sastojci:
- 2 jaja
- 150g šećera
- 200ml mleka
- 15g vanilinog šećera
- 5g praška za pecivo
- 270g griza
- 130ml suncokretovog ulja
- narendana korica 1/2 limuna
- 2 kašike kakao praha
- 300g višanja (svežih ili zamrznutih)
- 1 ravna kašika gustina
- malo maslaca i brašna za podmazivanje kalupa
Toping:
- 100g crne čokolade
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. U žumanca dodajte šećer i umutite penasto. Potom sipajte mleko i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite. Umešajte griz, a zatim dodajte i ulje. Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa ih postepeno, u nekoliko navrata, dodajte u smesu sa žumancima i grizom, lagano mešajte kako bi masa ostala vazdušasta. Na kraju narendajte i koricu pola limuna.
Odvojte trećinu pripremljene smese i u nju umešajte kakao-prah. Višnje (sveže ili odmrznute) pomešajte sa kašikom gustina kako tokom pečenja ne bi potonule. Kalup za kuglof premažite maslacom i pospite brašnom.
Naizmenično sipajte svetlu i tamnu smesu u kalup – kašiku po kašiku. U svaki svetli sloj ubacite po nekoliko višanja. Nastavite sa slaganjem dok ne utrošite sve sastojke. Završite sa slojem bele smese i pospite preostalim višnjama.
Pecite kuglof u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga pažljivo istresite iz kalupa na tacnu. Prelijte otopljenom crnom čokoladom i poslužite ga.
Prijatno!