Sastojci:
Za dresing:
- sok od 2 velika limuna
- 1 do 2 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 1/2 kašičice čilija
- 80 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
Za salatu:
- 1 šolja zelenog sočiva (dobro ispranog)
- 1 lovorov list
- 1 veći krastavac (isečen na veće komade)
- 2 paprike, očišćene i iseckane
- 2 mlada luka, sitno seckana
- šaka svežeg peršuna, sitno seckanog
- šaka sveže nane, sitno seckane
Priprema:
U šerpi pomešajte isprano sočivo sa lovorovim listom. Nalijte vodom tako da pokrije sočivo za nekoliko centimetara. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok sočivo ne omekša, ali ostane čvrsto (oko 20-25 minuta). Procedite, izvadite lovorov list i ostavite da se ohladi.
U manjoj činiji pomešajte limunov sok, beli luk, so, biber i čili. Postepeno dodajte maslinovo ulje uz stalno mešanje dok se ne sjedini.
U velikoj posudi pomešajte ohlađeno sočivo, krastavac, papriku, mladi luk, peršun i nanu. Prelijte sve pripremljenim dresingom i nežno promešajte da se sastojci sjedine.
Ostavite salatu da odstoji barem 15-20 minuta pre služenja kako bi se ukusi sjedinili. Može da stoji i duže u frižideru, pa je odlična i kao obrok za poneti.
Prijatno!