-->

Mediteranska salata

Mediteranska salata

Sastojci:

Za dresing:

  • sok od 2 velika limuna
  • 1 do 2 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • 1/2 kašičice čilija
  • 80 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

Za salatu:

  • 1 šolja zelenog sočiva (dobro ispranog)
  • 1 lovorov list
  • 1 veći krastavac (isečen na veće komade)
  • 2 paprike, očišćene i iseckane
  • 2 mlada luka, sitno seckana
  • šaka svežeg peršuna, sitno seckanog
  • šaka sveže nane, sitno seckane

Priprema:

U šerpi pomešajte isprano sočivo sa lovorovim listom. Nalijte vodom tako da pokrije sočivo za nekoliko centimetara. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok sočivo ne omekša, ali ostane čvrsto (oko 20-25 minuta). Procedite, izvadite lovorov list i ostavite da se ohladi.

U manjoj činiji pomešajte limunov sok, beli luk, so, biber i čili. Postepeno dodajte maslinovo ulje uz stalno mešanje dok se ne sjedini.

U velikoj posudi pomešajte ohlađeno sočivo, krastavac, papriku, mladi luk, peršun i nanu. Prelijte sve pripremljenim dresingom i nežno promešajte da se sastojci sjedine.

Ostavite salatu da odstoji barem 15-20 minuta pre služenja kako bi se ukusi sjedinili. Može da stoji i duže u frižideru, pa je odlična i kao obrok za poneti.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: