Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Mnogo sna može da naškodi telu: Šta se dešava sa vašim organizmom ako spavate previše

Spavanje

Kada smo umorni, dešava nam se da prespavamo čitav dan.

Jedino nam je želja da se naspavamo i zato često ne gledamo na sat.

Međutim, previše sna nikako nije dobro za organizam, zbog čega bi trebalo ranije da ustanete.

Postoji nekoliko stvari koje se dešavaju sa organizmom ako previše spavate.

1. Osećaćete se još više iscrpljeno

Čudno, previše sna neće učiniti da se osećate osveženo i energično. Naprotiv, osećaćete umor i nespremnost da bilo šta učinite. Preporučena količina sna je između 7-9 sati za odrasle. Ako spavate više od toga, postoji verovatnoća da ćete se osećati umornije i da nećete moći lako da se fokusirate.

2. Glavobolja će biti neizdrživa

Ovo je uobičajen znak prekomernog spavanja, koji je uzrokovan pogrešnim radom neurotransmitera. Previše sna obično dovodi do neizdržive glavobolje. Štaviše, ako hrčete, veća je verovatnoća da ćete se probuditi sa glavoboljom. Istraživanje je pokazalo da im je sklono 60 odsto ljudi koji hrču.

3. Hronične bolesti se mogu pogoršati

Prilično često, previše spavanja pogoršava hroničnu depresiju i druga stanja, kao što je bol u leđima. Pored toga, ako imate tendenciju da se gušite tokom noći (poznato i kao apneja za vreme spavanja), možda ćete duže ostati u krevetu zbog lošeg kvaliteta sna. Kao posledica toga, srčana stanja se mogu pogoršati.

4. Lako ćete se iznervirati

Umesto da se osećate srećno i puni energije, veća je verovatnoća da ćete se probuditi mrzovoljni i neraspoloženi. Buđenje sa umorom i shvatanjem da ne možete biti produktivni koliko biste želeli, kvari vam raspoloženje i čini vas razdražljivijim i ljutim.

5. Starićete ubrzano

Ne samo da vaše lice stari brže, već i vaš mozak. Previše spavanja uzrokuje probleme sa pamćenjem i koncentracijom. Pored toga, prekomerno spavanje usporava metabolizam i izaziva povećanje telesne težine. Kao što je poznato, što smo stariji, to je naš metabolizam sporiji.

Preuzeto: objektiv.rs

Foto: Shutterstock

Tagovi:
Pročitajte još: