Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji: ZAUSTAVITI POLITIZACIJU TRAGIČNOG DOGAĐAJA U BORU – HVALA MUP-u NA PROFESIONALNOM I POŽRTVOVANOM ANGAŽOVANjU

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, kao jedino legitimno i regularno izabrano telo prema Ustavu i zakonima Republike Srbije koje predstavlja i štiti interese Rumunske nacionalne manjine u Srbiji, rumunsku kulturu, jezik i veze sa maticom, povodom današnje konferencije za medije Rumunske partije održane u Beogradu, zauzeo je jedinstven stav i objavio Saopštenje koje prenosimo u celosti:

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, u potpunosti se ograđuje i distancira od svega izrečenog na konferenciji za medije Rumunske partije, održanoj danas u Beogradu. Sve što je danas rečeno na konferenciji za medije predstavlja isključivo politički stav predstavnika Rumunske partije i nema apsolutno nikakve veze sa delovanjem Nacionalnog saveta niti stavom rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, najoštrije osuđuje politizaciju tragičnog događaja u Boru, koji Rumunska partija koristi na najperfidniji način, pokušajem uplitanja rumunske nacionalne manjine u svoje političke interese. Legitimni izbori za predstavnike u Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine u Srbiji, održani su 2022. i u njemu su pored Rumuna iz Vojvodine i Beograda, potpuno ravnopravno zastupljeni i rumuni iz Istočne Srbije, tako da Rumunska partija nema apsolutno nikakav legitimitet da se izražava u ime svih Rumuna u Srbiji.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, izražava svoju zahvalnost MUP-u Republike Srbije kao i lokalnoj samoupravi i građanima Bora na profesionalnom i požrtvovanom odnosu prema jednoj od najtežih tragedija koja je zadesila ovaj region i koja je duboko potresla celu našu zemlju. Danas, kada su odnosi države Srbije prema nacionalnim zajednicama na najvišem istorijskom nivou, Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine će i dalje raditi na očuvanju postojeće konstelacije, a u najboljem interesu svih Rumuna koji žive u Srbiji.

Tagovi:
Pročitajte još: