-->

Naš predlog za nedeljni ručak

nedeljni ručak

Potaž od graška

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 ¼ šolje graška
  • 3 velike šargarepe, sitno seckane
  • 2 ISC celera u štapu, sitno seckana
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, izgnječena
  • 2 šolje kupusa, sitno seckanog
  • 1 kašičica svežeg vlašca, sitno seckanog
  • 1 kašičica mlevenog origana
  • 2 lovorova lista
  • 4-6 šolja bujona od povrća ili vode
  • 4 kašike svežeg peršunovog lišća, krupno seckanog
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera

Priprema:

U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi, pa dodajte luk i dinstajte 5 minuta. Zatim dodajte šargarepu, celer, beli luk, kupus, vlašac i origano, te često mešajući dinstajte još oko 3-4 minuta. Nakon toga dodajte grašak, lovorov list i bujon od povrća ili vodu, te ostavite da provri. Poklopite i smanjite temperaturu, te ostavite da se kuva još oko 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte peršunovo lišće 5 minuta pre nego što šerpu sklonite sa ringle.

Ostavite supu da se ohladi i uklonite lovorove listove. Sipajte supu u blender, te blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte prstohvat soli i bibera, pa prebacite dobijeni potaž u posude za serviranje.

Juneća rebarca sa povrćem

Sastojci:

  • 1,5 kg junećih rebara
  • 1 kašika brašna
  • ulje
  • 400 g crnog luka
  • 3 šargarepe
  • 1/2 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 2,5 dl crnog vina
  • 1/2 l supe od kocke

Priprema:

Lagano pobrašnjena juneća rebra ispržite sa svake strane na ulju po 3-4  minuta da dobiju koricu i izvadite. Na istooj masnoći propržite na oljušteno i sitno iseckano povrće. Posle pola sata u dinstano povrće dodajte koncentrat paradajza i nastavite da pržite još minut-dva. Vratite ispečeno meso, ulijte crno vino i supu napravljenu od kocke te poklopite.

Ostavite na tihoj vatri oko šest sati.

Čokoladni kolač sa keksom

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 80 g šećera
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 500 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 30 g putera
  • Pakovanje keksa (25 komada)

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 1-2 kašike ulja

Priprema:

Umutite šećer sa jajetom u posudi, a zatim dodajte kukuruzni skrob i malo mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka, a grudvice nestanu. Postepeno dodajte preostalo mleko i kuvajte smesu na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se smesa ne zgusne i postane kremasta tekstura.

Dodajte komadiće čokolade i puter u vrelu smesu. Mešajte dok se čokolada i puter potpuno ne istope, čineći smesu bogatom i kremastom.

Uzmite vatrostalnu posudu i obložite je providnom folijom. Sipajte polovinu pripremljene čokoladne smese u posudu, ravnomerno je rasporedite. Zatim poređajte kekse vertikalno u smesu tako da budu čvrsto postavljeni jedan do drugog. Prelijte preostalom čokoladnom smesom preko keksa i poravnajte površinu.

Prekrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider na 2-3 sata kako bi se kolač stegao. Nakon što se kolač dovoljno stegne, izvadite ga iz posude na tacnu.

Za glazuru, istopite čokoladu sa uljem i prelijte je preko kolača. Ovo će stvoriti lepu čokoladnu glazuru koja će se stegnuti u zamrzivaču.

Vratite kolač u zamrzivač na dodatnih 15 minuta kako biste omogućili glazuri da se stegne potpuno.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: