Potaž od graška
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 ¼ šolje graška
- 3 velike šargarepe, sitno seckane
- 2 ISC celera u štapu, sitno seckana
- 1 crni luk, sitno seckan
- 2 čena belog luka, izgnječena
- 2 šolje kupusa, sitno seckanog
- 1 kašičica svežeg vlašca, sitno seckanog
- 1 kašičica mlevenog origana
- 2 lovorova lista
- 4-6 šolja bujona od povrća ili vode
- 4 kašike svežeg peršunovog lišća, krupno seckanog
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
Priprema:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi, pa dodajte luk i dinstajte 5 minuta. Zatim dodajte šargarepu, celer, beli luk, kupus, vlašac i origano, te često mešajući dinstajte još oko 3-4 minuta. Nakon toga dodajte grašak, lovorov list i bujon od povrća ili vodu, te ostavite da provri. Poklopite i smanjite temperaturu, te ostavite da se kuva još oko 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte peršunovo lišće 5 minuta pre nego što šerpu sklonite sa ringle.
Ostavite supu da se ohladi i uklonite lovorove listove. Sipajte supu u blender, te blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte prstohvat soli i bibera, pa prebacite dobijeni potaž u posude za serviranje.
Juneća rebarca sa povrćem
Sastojci:
- 1,5 kg junećih rebara
- 1 kašika brašna
- ulje
- 400 g crnog luka
- 3 šargarepe
- 1/2 korena celera
- 4 čena belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 2,5 dl crnog vina
- 1/2 l supe od kocke
Priprema:
Lagano pobrašnjena juneća rebra ispržite sa svake strane na ulju po 3-4 minuta da dobiju koricu i izvadite. Na istooj masnoći propržite na oljušteno i sitno iseckano povrće. Posle pola sata u dinstano povrće dodajte koncentrat paradajza i nastavite da pržite još minut-dva. Vratite ispečeno meso, ulijte crno vino i supu napravljenu od kocke te poklopite.
Ostavite na tihoj vatri oko šest sati.
Čokoladni kolač sa keksom
Sastojci:
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 30 g kukuruznog skroba
- 500 ml mleka
- 100 g čokolade
- 30 g putera
- Pakovanje keksa (25 komada)
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 1-2 kašike ulja
Priprema:
Umutite šećer sa jajetom u posudi, a zatim dodajte kukuruzni skrob i malo mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka, a grudvice nestanu. Postepeno dodajte preostalo mleko i kuvajte smesu na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se smesa ne zgusne i postane kremasta tekstura.
Dodajte komadiće čokolade i puter u vrelu smesu. Mešajte dok se čokolada i puter potpuno ne istope, čineći smesu bogatom i kremastom.
Uzmite vatrostalnu posudu i obložite je providnom folijom. Sipajte polovinu pripremljene čokoladne smese u posudu, ravnomerno je rasporedite. Zatim poređajte kekse vertikalno u smesu tako da budu čvrsto postavljeni jedan do drugog. Prelijte preostalom čokoladnom smesom preko keksa i poravnajte površinu.
Prekrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider na 2-3 sata kako bi se kolač stegao. Nakon što se kolač dovoljno stegne, izvadite ga iz posude na tacnu.
Za glazuru, istopite čokoladu sa uljem i prelijte je preko kolača. Ovo će stvoriti lepu čokoladnu glazuru koja će se stegnuti u zamrzivaču.
Vratite kolač u zamrzivač na dodatnih 15 minuta kako biste omogućili glazuri da se stegne potpuno.
Prijatno!