fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Naučnici imaju odgovor: Evo zašto biste mogli biti privlačniji komarcima od drugih ljudi

Komarci

Komaraca ima širom sveta, a zasad je poznato višeod 3.500 poznatih vrsta ovih dosadnih krvopija.

Tokom toplijih meseci, njihov broj se povećava, što ih čini neželjenim gostima i potencijalnim prenosnicima bolesti kao što su malarija i virus Zapadnog Nila.

Naučnici su posvećeni pronalaženju efikasnih načina zaštite od ovih insekata, a nedavna studija otkrila je da miris sapuna može privući komarce i učiniti vas njihovom omiljenom metom.

U istraživanju koje je sprovedeno dobrovoljci su nosili uzorke tkanine umesto rukava pre i posle korišćenja različitih vrsta sapuna. Ovaj pristup je izabran kako bi se izbeglo izlaganje samih dobrovoljaca i eliminisao uticaj izdahnutog ugljen-dioksida.

Rezultati su pokazali da su dobrovoljci postali privlačniji komarcima nakon upotrebe tri različite vrste sapuna. Međutim, primetno je da je jedan sapun odbijao komarce, a stručnjaci veruju da je to povezano sa mirisom kokosa koji prirodno odvraća ove insekte.

– Činjenica da koristimo te cvetne i voćne mirise i stavljamo ih na svoja tela znači da komarcu isti objekat miriše na cvet i osobu u isto vreme – rekao je Kleman Vinož sa Univerziteta Virdžinija. Ali i dodao kako su ispitivanja na dobrovoljcima koji su koristili sapune četiri različita brenda pokazali da se efekti razlikuju od osobe do osobe, najverovatnije zbog jedinstvenog mirisa pojedinica.

Tagovi:
Pročitajte još: