Naučnici tvrde da vas jedna baka više voli, a sve objašnjavaju genetikom

Ako ste imali tu sreću da rastete uz bake i deke onda znate kakvu radost su uneli u vaše detinjstvo. To se sigurno odnosi na obe bake, ali nedavno istraživanje tvrdi da od jedne bake unuci dobijaju malo više emocija. U pitanju je baka po majci, odnosno majčina majka, a sve objašnjavaju genetikom.

Bake i deke sa unucima dele 25 odsto DNK sa svojim unucima. Unuci jednako nasleđuju gene i od očevih i od majčinih roditelja, a naučnici tvrde da bake s majčine strane imaju veći uticaj na potomstvo. Naučnici kažu da uvek postoji posebna veza između unuka i baki s majčine strane, a to se objašnjava vezom X- hromozoma.

Naime, baka po majci prenosi na decu 25 odsto X hromozoma na unuke i ženskog i muškog pola, dok baka po ocu prenosi jedan X hromozom na ženske unuke, a na muške prenos hromozoma ne postoji.

Druga teorija se poziva na takozvanu “očinsku neizvesnost” koja može da ima veliki uticaj na brigu o unucima od strane bake i deke po ocu jer oni nisu uvek sigurni da odgajaju sopstvenu decu jer je ne rađaju sami.

Ako gledate na dalje staze sve ovo može da ima uticaj na to da se umanji briga o unucima od strane rođaka s očeve strane. S druge strane majka je uvek sigurna da je rodila svoje dete što znači da je veza po njenoj strani automatska i jača.

Teorija koju je razvio čileanski romanopisac, esejista i dramski pisac Alehandro Jodorowski, sugeriše da smo od svih baki i deki najjače povezani sa bakama po majci.

Prema njegovoj teoriji, naši geni mogu da “preskoče” jednu generaciju i direktno da se prenesu na unuke, što može da se dokaže činjenicom da neki ljudi više liče na svoje bake i deke nego na njihove majke i očeve.

S kojom bakom vi imate posebnu vezu?

Preuzeto: telegraf.rs