Ne grdite decu pred drugima

Disciplinovanje i kritikovanje dece treba da ostane samo u okrivu porodice tj.kako bi mnogi rekli “u naša četiri zida”. Svakom roditelju se sigurno desilo da je dete nevaljalo na ulici ili supermarketu, kao i to da ste ga bar jednom izgrdili pred svima. 

Za decu, koju roditelji grde pred drugima, nije dobro za njihovo samopouzdanje. Deca to doživljavaju kao neku vrstu poniženja i tako, vremenom se povlače u sebe, rastuže. Dok neka deca će na grdnju reagovati još gore, više će plakati, derati ili histerisati. Sve ovo nije dobro za njihov emocionalni razvoj.

dete-kazna-768x511-1050x600

Svako dete se mora osećati voljeno i poštovano, bili mi u društvu ili ne. Dete ne treba da ima strahove kod izražavanja svojih želja, mišljenja, problema ili izražavanje emocija.

Kad dete počne “histerisati” u javnosti, pokušajte biti staloženi i smireni, prvo polako pričajte s njim, iskažite mu ljubav i nežnost. Ovaj princip se pokazao kao dobar, ali neku decu ne može ni jedan način smiriti. Zato ga pokušajte ignorisati ili odvesti na neko mesto gde može “završiti započeto” (auto, kupatilo). 

Uvek, dok decu vaspitavate upozoravajte ih na neku drugu decu ili njihove pređašnje ponašanje (ono koje ne spada u lepo ponašanje), pa ih ubuduće pretite kažnjavanjem. Potrudite se da vaše dete poštuje vaše zabrane.

Piše: Vanja