Ovi roboti pčelice promeniće život nabolje deci sa smetnjama u razvoju u Srbiji. Učiće sve sa njima

Pčelice se kreću po raznim površinama uz pomoć komandi, a mališani uz njih mogu da nauče najrazličitije pojmove.

Svih 48 obrazovnih ustanova u zemlji za decu sa smetnjama u razvoju ubuduće će na časovima imati male pomoćnike – pčelice robote koji će mališanima omogućiti zanimljivije učenje, a nastavnicima priliku da na zdrav i uzbudljiv način pridobiju pažnju svojih đaka.

Reč je o humanitarnoj akciji “Bitka za znanje” u kojoj je za nekoliko meseci prikupljeno 6 miliona dinara za nabavku modernih učila, odnosno pčelica robota.

U pitanju su roboti u obliku pčele uz pomoć kojih se na inovativan i kreativan način uče slova, brojevi, predmeti, životinje, matematika, priroda, jezik ili bilo koja druga oblast koju nastavnik osmisli.

Pčelice se, uz određene komande, kreću po različitim površinama od cerade na kojima su odštampani kvadrati veličine 15×15 centimetara. U kvadratićima se nalaze slova, brojevi ili različiti oblici a, uz dečju maštu ili predlog nastavnika, pčelica može da ima najrazličitije putanje.

Koordinator projekta, Nebojša Glišić kaže za portal Telegraf.rs da su pčelice obezbeđene za sve ustanove za decu sa smetnjama u razvoju i da je akcija završena relativno brzo.

Pčelice roboti

Pčelice se kreću po već osmišljenoj površini, Foto: Telegraf.rs

– Projekat smo započeli pre nekoliko meseci kada smo došli na ideju da bi trebalo da pomognemo tim školama. Uzeli smo u obzir različite robote, i ponudili ih nekim od nastavnika. Oni su nam rekli da je pčelica robot koji bi mogao da zadovolji potrebe škole i nastave cenom i mogućnostima – kaže Glišić.

On navodi da je akcija bila uspešna, te da su u roku od mesec i po dana uspeli da prikupe novac neophodan za setove robota koji će biti donirani svim školama.

Pčelice roboti

Deca uz pčelicu mogu da uče pojmove, životinje, Foto: Telegraf.rs

– Čak smo i preskočili inicijalni cilj i uspeli da kupimo 62 seta, umesto 48, pa su neke škole koje imaju više dece i dobile po dva. Zajedno ćemo posmatrati napredak dece, odnosno proveraćemo da li će rezultati biti pozitivni – ističe naš sagovornik.

Glišić objašnjava da su uspeli da osmisle različite podloge na kojima se pčelice kreću, a pomoću kojih će deca učiti geometrijska tela, slova, pojmove…

– Imamo oko 10 različitih podloga koje se dobijaju uz set pčelica. Na njima su brojevi, slova, različiti oblici, pojmovi – ističe koordinator ovog projekta.

Pčelice roboti

Podloga sa brojkama, Foto: Telegraf.rs

Setovi robota pčelica, radni materijali i po 10 podloga za kretanje pčelica tom prilikom zvanično su uručeni nastavnicima kao donacija za njihove škole.

Početkom novembra organizovana su već tri ciklusa obuka u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu za preko 120 nastavnika iz 29 škola u Srbiji, za koje su takođe obezbeđene donacije.

Kampanja za prikupljanje sredstava za kupovinu robota pčelica organizovana je povodom Nacionalnog dana davanja koji je ustanovio Srpski filantropski forum uz podršku Saveta za filantropiju, a održava se svake godine 9. oktobra, na dan rođenja velikana srpske nauke Mihajla Pupina.

Preuzeto: telegraf.rs (D. S.)