Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovo su neke od zdravstvenih prednosti svakodnevnog hodanja

Šetnja

Šetnja od 30 minuta svakog dana može poboljšati vaše zdravlje na više načina nego što biste očekivali.

Ne samo da je hodanje fantastičan oblik kardiovaskularne vežbe sa malim uticajem, ono može značajno poboljšati vaše mentalno i emocionalno zdravlje i pomoći vam da pređete sa stresa na san.

Malo ljudi prepoznaje hodanje kao pravi trening. Može biti previše lako, previše često, previše prijatno ili previše opuštajuće da bi se smatralo ozbiljnim oblikom vežbanja.

U stvari, najbolja stvar u vezi ove divne aktivnosti je to što je to jedna od najlakših vežbi koje možete da uradite.

Hodanje poboljšava zdravlje srca

Postoji razlog zašto je hodanje prepoznato kao jedan od najboljih oblika vežbanja za zdravlje srca. Nacionalna fondacija za srce Australije procenjuje da hodanje od 30 minuta ili više svakog dana zapravo može smanjiti rizik od srčanih bolesti, smanjujući rizik od moždanog udara za neverovatnih 35 procenata.

Pored toga, svakodnevno hodanje može vam pomoći da održite zdravu težinu, metabolizam, krvni pritisak i holesterol u krvi, a sve to pomaže da vaše srce bude zdravo.

Hodanje smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

Nije tajna da je vežba dobro istražen i dokazan način za smanjenje stresa. Hodanje oslobađa endorfine, hemikalije za dobro osećanje u telu koje promovišu stanja zadovoljstva kao što su smeh i ljubav. Endorfini komuniciraju sa receptorima u mozgu i donose osećaj blagostanja, povećano samopouzdanje, povećanu toleranciju na bol, pa čak i osećaj euforije koji se često naziva ’trkač’.

Hodanje smanjuje depresiju

Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost, uključujući hodanje, može smanjiti depresiju. Na primer, studija na 121 ženi u postmenopauzi otkrila je da su one koje su hodale tri puta nedeljno po 40 minuta imale značajno manje depresivnih misli. Druga studija je pokazala da je čak i hodanje brzim tempom od samo 2,5 sata nedeljno povezano sa značajno manjim rizikom od depresije, u poređenju sa odraslima koji nisu vežbali.

Hodanje jača zglobove

Hodanje može igrati veliku ulogu u smanjenju razvoja i progresije osteoartritisa, oblika artritisa koji pogađa zglobove. Vežbanje je odavno pokazalo svoje prednosti u liječenju i prevenciji osteoartritisa: nedavna studija pokazuje da hodanje može ublažiti bol i usporiti napredovanje bolesti.

Tagovi:
Pročitajte još: