Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovu rečenicu roditelji nikad ne treba da kažu deci: Zbog toga će se osećati najlošije

Dete

Kada postanu svesna okoline, deca zapažaju razne stvari, posebno što živimo u konkurentskom društvu. Neretko se desi da sami porede svoj izgled ili status porodice, ocene u školi i sl. A tu stupaju na scenu roditelji koji misle da će time što svoje dete upoređuju sa drugima i na račun toga mu govori razne opaske probuditi želju da budu bolji – nisu ni svesni koliko greše! Skoro uvek takav stav izaziva negativne uticaje koji sprečavaju da mališani izrastu u samosvesne, zrele i uspešne ljude.

Ako stalno svom detetu govorite da se ugleda na nekog ko je veštiji u nekim stvarima od njega, počeće da se oseća bezvredno. I sam će o sebi stvoriti sliku da nije dovoljno sposoban da nešto uradi, pa će sve svoje talente i interesovanja ugušiti u sebi. Umesto da se razvija u tinejdžera koji je svestan svojih vrednosti i mogućnosti, postaće inferiorna osoba i smatraće da su svi drugi bolji od njega.

Deca kritike mame i tate shvataju vrlo lično. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako ih se stalno podsećaju da nisu dovoljno dobra u odnosu na drugu decu.

Kod mališana se može videti da se osećaju umorno, iscrpljeno, teskobno, i to sve zbog emocija koje bude u njima upoređivanja sa drugima. Srozava se motivacija da bilo šta urade i ni u čemu ne pronalaze zadovoljstvo. A nivo stresa samo raste, jer žele da ispune vaša očekivanja.

Tagovi:
Pročitajte još: