Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Prave cirkus, održavaju tenziju, lažu, obmanjuju: Đilasovci hoće platu i mandate!

Đilas

Dragan Đilas, lider tajkunske koalicije okupljene oko liste “Srbija protiv nasilja” (SPN), koja je doživela debakl na decembarskim izborima, otvoreno je priznao da ga u politici zanimaju samo pare i poslaničke klupe!

Gostujući na opozicionoj televiziji N1, tajkun, čije su firme inkasirale 619 miliona evra za vreme dok su on i njegovi vedrili i oblačili Srbijom, rekao je da će poslanici sa njegove liste prihvatiti poslaničke mandate, kao i novac iz skupštinske kase, iako su prethodnih nedelja danonoćno govorili o navodnoj izbornoj krađi i takozvanim mahinacijama sa fantomskim biračima.

Važniji je novac

Odluku koja je u najmanju ruku suprotna tvrdnjama o izbornim neregularnostima Đilas je pokušao da opravda navodeći da mandati ne mogu da se odbiju (?!).

– Mandati ne mogu da se odbiju, mandati se automatski dodeljuju listama koje su prošle u parlament. Novac koji stranke dobijaju ne zavisi od Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji, novac dobijate na osnovu glasova koje ste osvojili. Za listu “Srbija protiv nasilja” glasalo je 902.500 ljudi i oni su odlučili koliko će država za finansiranje tih stranaka izdvajati u narednom periodu. To je suština – doslovce je rekao Đilas, uz konstataciju da će SPN isti stav zauzeti i kad je reč o odborničkim mandatima osvojenim u Skupštini Beograda.

Brnabićeva: Đilas je sam priznao da su izbori bili fer i pošteni!

Premijerka Ana Brnabić prokomentarisala je izjave vođe liste “Srbija protiv nasilja” Dragana Đilasa o navodno pokradenim izborima u Beogradu.

– Bravo! Nehotice i neplanirano Đilas je potvrdio:

1. da je birački spisak potpuno transparentan (sve podatke koje iznosi nalazi u biračkom spisku koji se objavljuje na sajtu MDULS, i to podeljeno po gradovima/opštinama);

2. da je birački spisak više nego lako kontrolisati (brojevi u biračkom spisku se ažuriraju na svaka tri meseca i ovo što objavljuje automatski se pojavilo na sajtu MDULS 23. 1. 2024. https://upit.birackispisak.gov.rs/PregledBrojaBiraca);

3. da su birački spisak isto tako kontrolisali i pre izbora (a što je potvrdio i Dobrica Veselinović rečima da nema fantomskih birača) i upravo zato nisu imali problem sa spiskom, već su tražili hitne izbore, i

4. da su promene u biračkom spisku, i na republičkom i na lokalnom nivou, uključujući i Beograd, bile na nivou statističke greške i da nikako nisu mogle da utiču na rezultate izbora.
– Sam Đilas je ovim, sasvim nenamerno, potvrdio da su izbori bili fer i pošteni, a da je birački spisak potpuno transparentan – napisala je premijerka.

Komentarišući Đilasovo politikanstvo i opravdanje za prihvatanje poslaničkih mandata i novca iz državne kase, politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da se srpska opozicija posle izbornog poraza nalazi u stanju agonije, koja traje.

– Najpre su neslavno jurišali na RIK i GIK, napadali Stari dvor i nastojali da opstruiraju normalan život u Beogradu, onda su internacionalizovali pitanje izbora, ali nisu dobili jasnu i jaku podršku Zapada. Usledio je besmisleni stav da je “krađa dokazana”, da bi finale svega bilo prihvatanje mandata, budžetskih sredstava za finansiranje stranaka uz učešće u Skupštini kroz tzv. Kurtijev model – dakle suzavac u Skupštini po potrebi. Kad vidite šta sve predlažu i rade, nije jasno koji stepen političkog apsurda i konfuzije nisu dostigli. Očito da konfuziji i strahu od odgovornosti nema kraja i da se spremaju, ako ovako nastave, da izgube unapred izbore 2027. godine – jasan je Stanković.

Advokat i funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović konstatuje da Đilas i đilasovci sve to rade kako bi se zadržali na političkoj sceni.

– Znaju dobro da su izbore izgubili, ali kada bi to priznali, morali bi biračima da polože račune. Zato od svega prave cirkus, održavaju tenziju, lažu, obmanjuju… Kako bi drugačije zadržali poslaničke plate kada ovo ne bi radili? – pita Đukanović.
Daj šta daš

Sa druge strane, direktorka Studija B Ivana Vučićević ocenjuje da su lideri dela opozicije okupljene oko koalicije “Srbija protiv nasilja” majstori obmane, o čemu svedoči i ovaj slučaj.

– Nije ovo ni prvi ni poslednji put da su Đilas i njegovi saradnici iskoristili građane za ostvarivanje ličnih interesa. Od silnih poziva na proteste, zahteva za ponavljanje izbora i rušenje vlasti, ostalo je jedno veliko ništa. Shvatili su Đilas, Marinika i ostali da ih građani neće, pa su brže-bolje odlučili da uđu u parlament. To je politika “daj šta daš”, nema u sebi ni S od Srbije, zato su izbore i izgubili. U takvoj politici nema građana, nema pokušaja da se od Srbije napravi još bolje mesto za život. Zato će na sledećim izborima proći još gore, sve dok potpuno ne nestanu sa srpske političke scene – zaključuje Vučićevićeva.

Tagovi:
Pročitajte još: