-->

Predlog za nedeljni ručak

nedeljni ručak

Pasulj na starinski način

Sastojci:

  • 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • so po ukusu

Priprema:

Pasulj očistite, operite i ostavite da se potopi u hladnoj vodi preko noći. Ujutro, stavite ga da provri i kuvajte ga oko deset minuta. Zatim ocedite vodu. Iseckajte dva luka i dodajte ih pasulju zajedno sa lovorovim listovima. Očistite i iseckajte šargarepe. Propržite ih s lukom i dodajte pasulju zajedno sa opranim suvim mesom ili rebrima.

Kuvajte pasulj jedan do dva sata (zavisno o vrsti pasulja), po potrebi dodajte više vode kako biste dobili željenu gustinu čorbe.

Za zapršku, zagrejte ulje u tiganju, dodajte brašno i propržite ga dok ne postane mirisno, pazite da ne zagori. Ohladite zapršku i dodajte mlevenu papriku. Dobro promešajte i sipajte u kuvani pasulj.

Dodajte biljni začin, biber i so po ukusu. Kuvajte još pet minuta, zatim isključite i poslužite.

Kupus salata

Sastojci:

  • kupus
  • so
  • šećer
  • jabukovo sirće
  • maslinovo ulje
  • biber

Priprema:

Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom. Dodajte na vrh noža šećera pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta. Sada prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja pa dobro izmešajte i pobiberite.

Pita sa kremom od čokolade

Sastojci:

  • 1 pakovanje lisnatog testa

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g otopljene čokolade
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 vanilin šećer

Za krem:

  • 600 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustine
  • 250 g putera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Lisnato testo podelite na dva dela, pa svaki tanko rastanjiti na veličinu pleha u kojem ćete peći kolač. Svaku izbockajte viljuškom na poleđini pleha, pecite oko 10 minuta na 180 stepeni, pa ostaviti sa strane da se ohladi.

Odvojite žumanca od belanaca. Umutite belanca sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite žumanca, dodajte na  pari otopljenu čokoladu, orahe i brašno. Nežno umešajte smesu u belanca. Dobijeno testo sipajte u kalup na jedan ispečen list lisnatog testa. Pecite oko 20-30 minuta na 180 stepeni.

U malo mleka pomešajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer, a ostatak mleka prokuvati. Kada provri, dodajte smesu i nastavite da kuvate dok se ne zgusne. Krem ohladite i umešajte puter.

Krem sipajte na pečeni biskvit i prekrijte drugim slojem pečenog lisnatog testa.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: