fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Predlog za nedeljni ručak

recept

Pileća čorba sa pavlakom

Sastojci:

  • pile od 1 kg
  • 4 manja krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • nekoliko zrna bibera
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • so po ukusu
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika peršunovog lista
  • 2 kašike ulje
  • 1 lovorov list

Priprema:

Očišćeno i oprano pile stavite da se kuva u posoljenoj vodi sa biberom u zrnu i listom lovora. Povrće očistite, iseckajte ga na kolutove ili kockice i propržite ga na malo ulja. Kuvano pile očistite od kostiju, meso iseckajte i dodajte proprženom povrću. Nalijte proceđenom vodom u kojoj se kuvalo pile i kuvajte još 20 minuta. Začinite biberom i biljnim začinom, a na kraju dodajte seckani peršun i neutralnu pavlaku.

Varivo sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 300 g mlevenog junećeg mesa
  • 300 g zamrznute mešavine povrća
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 krompira
  • 200 ml soka od paradajza
  • 1 kašika gustina
  • 1 kocka za supu
  • po potrebi so, biber, ulje

Priprema:

Na malo ulja prodinstajte crni luk sa mesom, pa dodajte sitno isečene kockice krompira i odmrznuto povrće. Ubacite kocku za supu, nalijte sokom od paradajza, pa kada se kocka rastvori, proverite ukus i po potrebi začinite solju i biberom. Ostavite da se krčka pola sata, pa sipajte gustin razmućen u pola čaše vode. Kad varivo proključa, isključite ringlu, poklopite i ostavite da odstoji još 10 minuta.

Švarcvald torta u čaši

Sastojci:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 50 g tamne čokolade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanilin šećer)
  • 200 g višanja
  • 2 kašike smeđeg šećera (može i beli)
  • oko 100 g čokoladnih biskvita
  • 1 kom šlag pene i po potrebi mleko za šlag

Priprema:

Očišćene višnje pomešajte sa smeđim šećerom, prokuvajte i ostavite ih da se kuvaju pet-šest minuta, a onda ostavite da se ohladi.

Slatku pavlaku umutite, dodajte joj šećer u prahu i vanilin šećer (ili ekstrakt od vanile) i sve još malo mutite, odvojite jedan deo krema i dodajte istopljenu čokoladu i dobro izmešajte.

U čaše staviti izlomljeni biskvit, prelijte sa malo sirupa od višanja, zatim ređajte beli krem, ponovo izlomljeni biskvit, zatim sirup od višanja i čokoladni krem.

Ukrasite šlagom i ostavite da se rashladi.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: