Razvojne aktivnosti: “Čarobno” testo kao sjajan materijal za učenje kroz igru

Šta kažete na testo, spremljeno kod kuće? Brašno i vodu svi imamo. Još nekoliko sastojaka i magija može da počne. Zašto baš testo, a ne plastelin pitate se. Možete ga napraviti u bilo koje doba, ne košta mnogo, dobijete veću količinu, kompaktno je, a za razliku od plastelina, ne raspada se od toplote ruku. 

Šta vam je potrebno da napravite testo?

Za jednu “turu” potrebno vam je: 2 šolje brašna, 2 šolje ključale vode, 1 šolja soli, 2 velike kašike ulja, 2 limuntusa i boja za kolače po želji. Mesite ga kao bilo koje testo. Dobijenu količinu možete podeliti na više delova i u svaki dodati drugu boju ili pak u celu količinu staviti jednu boju, izbor je vaš. Kada zamesite testo, ostavite ga da se prohladi i uživanje može da počne. 

Oblikovanje prstima, ravnanje oklagijom, cepkanje, kidanje, valjanje, sečenje komada makazama ili nožićem, otiskivanje oblika – sve ove aktivnosti pružaju odličnu taktilnu stimulaciju, doprinose spretnosti i koordinaciji prstiju i prilika su za usmeravanje pažnje. Vešti prsti i usmerena pažnja spadaju u glavne preduslove za uspešno savladavanje školskih veština čitanja i pisanja. 

Preuzeto: Yumama.com