Ren i med ubitačni za BRONHITIS!

Poznato je da zimi vrebaju razni virusi, pa malo ko pregura ovo godišnje doba bez prehlade. Ukoliko više od pet dana osećate malaksalost, jako kašljete, imate visoku temperaturu i bol u plućima, verovatno vam je prehlada prešla u akutni bronhitis, koji se najčešće javlja zimi.

Pre nego što otrčite kod lekara, pomoć možete potražiti u narodnim lekovima i čajevima, ali ovo ne važi za trudnice i dojilje, koje obavezno treba da se konsultuju sa stručnim licem.

Akutni bronhitis se leči kao i prehlada, pa je zato najvažnije da pijete mnogo tečnosti, pre svega čajeva i da mirujete. Antibiotike ne treba unositi jer je reč o virusnoj infekciji, a ne o bakterijskoj.

Olakšava iskašljavanje
Prva na listi biljaka koje leče bronhitis jeste ren. Osim u ishrani, poznato je da se ren još od srednjeg veka koristi kao lekovito sredstvo u borbi protiv mnogih bolesti. Zbog toga što podstiče varenje i deluje kao diuretik, posebno ga treba češće koristiti u ishrani zimi. U hladnim danima, kad su pojačane infekcije organa za disanje, ren je odličan saveznik u borbi protiv bronhitisa, upale pluća i prehlada. Sadrži glukozinolate, jedinjenja koja razređuju gust sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje, a ona su upravo zaslužna i za prepoznatljiv ukus rena.

Ako imate neki od ovih problema, napravite sami lek tako što ćete pomešati dve šolje meda, pola šolje narendanog đumbira i pola šolje narendanog rena. Mešavinu ostavite da odstoji dve nedelje, a potom, ako kašljete, jedite po jednu kašiku dnevno svakog jutra. Ukoliko ne možete da jedete mešavinu zbog jakog ukusa, stavite jednu kašičicu u čaj i popijte. Inače, pojedina istraživanja pokazala su i da ren zbog toga što sadrži znatne količine glukozinolata povećava otpornost ljudskog organizma na rak.

Jagorčevina ublažava bol
Osim rena, i jagorčevina je od davnina poznata kao lek za iskašljavanje i bronhitis, a najviše lekovitih sastojaka ima u svom korenu. Ova biljka bogata je vitaminom C, ublažava bolove u plućima i olakšava izbacivanje sluzi iz bronhija. Iskusni travari ističu da je u lečenju bronhitisa najdelotvorniji sirup dobijen iz korena ove biljke.

Umesto sirupa, vi možete napraviti čaj tako što ćete pomešati po 10 grama korena jagorčevine, ploda anisa, kamilice i lista belog sleza i po 20 grama korena sladića i majčine dušice. Kašiku ove mešavine prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 20 minuta, procedite i popijte. Dnevno možete piti najviše tri šolje ovog čaja.

Majčina dušica, prirodni antibiotik
Tokom hladnih zimskih dana majčina dušica je jedan od najboljih prirodnih antibiotika jer je dokazano da timol, eterično ulje ove biljke, efikasno leči bronhitis i uporni kašalj. Lekoviti sastojci nalaze se u njenom listu i cvetu, a čaj je najbolje pripremati u zatvornoj posudi jer majčina dušica
sadrži lako isparljive sastojke. Čaj pripremljen u otvorenoj posudi nema lekovitih svojstava.

 

ČAJ: Dve kašičice majčine dušice prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji pet minuta
i procedite. Dnevno pijte tri šolje toplog čaja, a možete ga zasladiti medom, koji takođe blagotvorno
deluje na bronhije.

Preuzeto: Zena.blic.rs