fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Somborski naučnik koji je pronašao elementarnu česticu; srpski lobista u Americi

Bogdan Maglić

Rođen je u Somboru, 5. avgusta 1928. godine. U rodnom gradu završava osnovnu školu. Već sa 13 godina biva deportovan u ustaški logor, a posle rata upisuje studije fizike na Beogradskom univerzitetu Već 1950. godine dobija posao u Institutu „Vinča“, gde će raditi narednih šest godina, do odlaska u SAD. Paralelno je magistrirao 1955. godine na Univerzitetu u Liverpulu.

U Ameriku se otisnuo kao stipendista UNESKO-a i tamo je pohađao Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), a već 1959. godine tamo je i doktorirao.

Od početka šezdesetih godina, radio je na Univerzitetu Kalifornije, gde je otkrio elementarnu česticu omega pi mezon, kojoj daje ime „S“ čestica, u znak sećanja na svoj rodni Sombor. Svu dokumentaciju o svom otkriću zaveštao je Istorijskom arhivu u Somboru. Ova dokumentacija čuva se u Fondu dr Bogdana Maglića i sastoji se od 8 kutija.

Patentirao je više pronalazaka: aneutronsku nuklearnu energiju, odnosno proces fuzije bez radioaktivnosti, zatim stohiometrijski tele-analizator, uređaj koji nedestruktivnom metodom utvrđuje hemijski sastav materije, bez kontakta sa materijom, a naposletku je radio na metodama za rano otkrivanje maligniteta kod ljudi, koje je nazvao neutronskom dijagnostikom.

Tokom svoje bogate karijere, bio je predsednik Korporacije za višu fiziku u Prinstonu, rukovodilac u NASA Centru za vasionsku tehnologiju, saradnik Američkog udruženja fizičara, kopredsedavajući u Teslinom memorijalnom komitetu, a jedan je od najzaslužnijih ljudi kad je u pitanju podizanje Spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima.

Nosilac je Priznanja američkog predsednika Džona Kenedija, za otkriće „S“ čestice, a odlikovan je i Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnim lancem. Bio je proglašen za počasnog građanina Švajcarske. Takođe, bio je istaknuti član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i nosilac Zlatne medalje američkog Kongresa.

Iako je živeo i radio u Americi i bio istaknuti svetski nuklearni fizičar, nikada se nije odrekao svog jugoslovenskog državljanstva. Tokom devedesetih godina, bio je istaknuti srpski lobista u SAD-u, a iz lobiranja se povukao nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Preminuo je u Njuport Biču 25. novembra 2017. godine.

Porodica Bogdana Maglića osnovala je fond pod nazivom „Maglić porodični holding“.

Tagovi:
Pročitajte još: