Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Spavate manje od 5 sati svaku noć? Dovodite svoje zdravlje u veliku opasnost, evo zbog čega

Spavanje

Preduslov dobrog zdravlja je kvalitetan i neometan san, koji traje od 7 do 9 sati dnevno, a veliki broj ljudi, kako bi završila sve dnevne obaveze, skraćuje vreme koje je neophodno posvetiti ovom vidu odmora.

Svako spavanje koje traje kraće od navedenog predstavlja stres za vaš organizam, koji utiče na različite segmente vašeg zdravlja.

Jedan od tih segmenata je i imunitet. Sprovedena istraživanja su došla do zaključka da spavanje 5 časova ili manje, za čak 15 odsto povećava rizik po zdravlje i osetljivost organizma na viruse i oboljenja koja oni izazivaju.

Razumevanje veze između sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog značaja.

Dok ste budni, vaš mozak i telo koriste neurotransmitere kao vezu između nervnog sistema i imunog sistema. Neurotransmiteri se u organizmu stvaraju u toku sna, pa samim tim i kraće spavanje podrazumeva smanjenu proizvodnju neurotransmitera.

Dakle, optimalna sposobnost imuniteta se smanjuje kraćim spavanjem, koje je ključno kako bi se rezerve neurotransmitera napunile.

Pored toga, važno je da znate i da telo u toku sna proizvode više citokina i leukocita (belih krvnih zrnaca), koji su delotvorni u borbi protiv bolesti i infekcija. Loš san, stoga, uzrokuje smanjenje kod oba ova boraca protiv infekcije, čime se opšte zdravlje dovodi u opasnost.

Viktorija Glas, doktorka medicine i medicinski istraživač, rekla je da nedostatak sna čini osobu podložnijim običnoj prehladi i običnom gripu.

Ukooliko ste već bolesni, biće vam korisno da se naspavate, jer san pomaže telu da se brže oporavi.

Preuzeto: objektiv.rs

Foto: Profimedia

Tagovi:
Pročitajte još: