fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vežbači,saznajte zašto morate jesti crnu čokoladu?

Postoji mnogo dokaza da je zdravo jesti crnu čokoladu. Ona smanjuje kvni pritisak, snižava holesterol i deluje preventivno na srčane bolesti. Takođe, kako sadrži serotonin, utiče i na dobro raspoloženje. Kako je puna antioksidanata, pomaže našoj koži da dugo izgleda lepo i mlado. Snižava šećer u krvi i sama činjenica da sadrži bakar, magnezijum, kalcijum, kalijum i gvožđe govori dovoljno o tome koliko je važno da na policama u prodavnicama tražite čokoladu sa 70% kakaa.

Međutim, ukoliko ste vežbači, pored navedenih koristi, imamo i jednu koja će vam veoma značiti. Na jednom univerzitetu u Australiju vršena je studija koja je pokazala kako 40 grama crne čokolade dnevno poboljšava atletske mogućnosti. Ispitano je 9 muškaraca koji su vozili sobni bicikl bez upotrebe crne čokolade i ekspertiment je ponovljen, nakon što su dve nedelje svakodnevno jeli 40 g čokolade pune kakaa. Rezultati su se razlikovali za čak 17% u korist vežbanja uz tu količinu tamne poslastice. Naime, kako kakao pojačava protok krvi, snižava potrebu za kiseonikom prilikom vežbanja, vežbači su bili mnogo efikasniji i izdržljiviji.

Samim tim, svi oni koji trče napolju ili na traci, voze bicikl ili se bave drugim fizičkim aktivnostima koje podrazumevaju kondiciju i veliki kapacitet pluća, trebalo bi da se okrenu konzumiranju velike količine kakaa u formi čokolade. Ukus je blago gorak, međutim, vrlo je fin i vrlo brzo ćete se navići na njega. Vodite računa! 40 grama dnevno je sasvim dovoljno. Ukoliko niste vežbači, to može biti i manje. Prevelika količina neće doneti ništa dobro.

 

Preuzeto: Mogujatosama.rs

Tagovi:
Pročitajte još: